Acasă Politic Studiu: Cel mai mult, romanii se tem de pierderea cuiva drag

Studiu: Cel mai mult, romanii se tem de pierderea cuiva drag

DISTRIBUIȚI

105037 – 24102011 – Fie ca este vorba despre temeri sau despre multumiri, romanii au unele si aceleasi principale surse pentru acestea: familia, starea de sanatate si banii, potrivit unui studiu realizat de ISRA Center.

Pe primul loc in topul celor mai importante si actuale temeri ale romanilor se afla frica de a pierde pe cineva drag, urmata, la egalitate, de teama de boala si teama de a nu avea suficienti bani pentru achitarea cheltuielilor curente. Teama de cutremure este plasata de cei mai multi dintre romani pe un loc secundar.

Astfel, in mod spontan romanii considera ca motivele de temere cele mai mari sunt legate de starea de bine a lor sau a unui membru al familiei (acesta fiind primul lucru la care s-au gandit 21% dintre romanii din mediul urban intervievati). Femeile si persoanele peste 50 de ani sunt si mai preocupati de acest aspect. Pe locul doi al mentiunilor spontane se afla situatia profesionala iar pentru 12% dintre romani ingrijorarile legate de situatia profesionala sunt chiar numarul 1. Pe locul al treilea, romanii au indicat teama provocata de lipsa banilor. Mai mult decat atat, exista un procent de 10% dintre romani care s-au gandit in primul rand la lipsa banilor cand au fost intrebati despre principalele lor temeri.

Temerile din sfera sanatatii si a starii de bine sunt traduse in special prin anxietatea provocata de gandul pierderii unei persoane dragi (37% dintre romani temandu-se de acest lucru) sau prin frica de probleme personale grave de sanatate (pentru 31% dintre intervievati).

4 din 10 romani spun ca, in ceea ce priveste situatia lor financiara, cel mai teama le este de a ajunge in imposibilitatea de a-si plati cheltuielile lunare, iar 1 din 4 considera ca pierderea locului de munca este cea mai mare temere profesionala. Femeile sunt mai ingrijorate de lipsa banilor in timp ce barbatii sunt mai preocupati de situatia profesionala.

Dintre dezastrele naturale romanii se tem cel mai mult de cutemure, aproape jumatate dintre ei mentionandu-le ca sursa de neliniste. In Bucuresti si in Moldova teama de cutremure este mai ridicata decat in alte zone.

Gandindu-se la viata personala, romanilor le este cel mai teama sa nu ramana singuri, astfel unul din trei romani se teme de acest lucru. Tot la acest capitol se incadreaza si temerile legate de neajunsurile batranetii care sunt prezente in randul a 20% dintre romani. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.