Acasă Politic Bruxelles: Ajutoarele pentru săraci, deblocate

Bruxelles: Ajutoarele pentru săraci, deblocate

DISTRIBUIȚI

105540 – 15112011 – „Sunt foarte bucuros că statele membre au deblocat programul de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate pentru anii 2012 şi 2013. Am cerut deja direcţiei mele generale să se mobilizeze şi să ia toate măsurile pentru a asigura continuitatea programului în această iarnă. Aşa cum a demonstrat-o în aceste ultime săptămâni, Comisia Europeană vrea să rămână un partener de încredere al organizaţiilor caritabile”, a declarat comisarul european pentru agricultuă şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, după reuniunea de luni, de la Bruxelles, a miniştrilor agriculturii din UE..

Programul european de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate (PEAD) este una din principalele surse de aprovizionare ale organizaţiilor caritabile europene. De exemplu, 51% din produsele distribuite în 2010 de Federaţia Europeană a Băncilor de Alimente au venit din PEAD. În fiecare an, mai mult de 18 milioane de persoane din 20 de state membre ale Uniunii Europene beneficiază de ajutoarele alimentare distribuite în cadrul acestui program.  În România, în 2010, au beneficiat de acest program peste 2.800.000 de persoane – pensionari, persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu handicap.  

În urma deciziei Curţii de Justiţie din 13 aprilie 2011 care a declarat ilegale dispoziţiile planului pentru 2009, care prevedea achiziţia de pe piaţă a produselor alimentare, planul pentru anul 2012 a trebui adoptat cu un buget foarte redus. Astfel, pe 10 iunie 2011, Comisia Europeană a fost nevoită să adopte un plan pentru 2012 limitându-l la stocurile de intervenţie disponibile, ceea ce reprezintă un buget de 113,5 milioane euro, adică mai puţin de un sfert din planurile precedente.

Pentru a depăşi dificultăţile juridice ridicate de unele state membre, pe 3 octombrie, Comisia a adoptat în procedură de urgenţă o nouă propunere amendată. Aceasta adaugă  o a doua bază legală  (Articolul 175(3) coeziune socială) bazei legale agricole existente, propunând o finanţare exclusivă din bugetul Uniunii Europene.

Pe 17 septembrie 2010, Comisia adoptase deja o propunere revizuită a regulamentului de bază al PEAD. Dincolo de alinierea la Tratatul de la Lisabona, principalele modificări au avut în vedere introducerea unei cofinanţări naţionale mai avantajoase (de 25% şi de 10% pentru statele membre beneficiare ale Fondului de Coeziune) faţă de 50% şi de 25% în propunerea din 2008, pentru a facilita participarea statelor membre la acest program. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.