Acasă Politic Bruxelles: Eurodeputatul Ioan Enciu cere UE vize pentru canadieni si americani

Bruxelles: Eurodeputatul Ioan Enciu cere UE vize pentru canadieni si americani

DISTRIBUIȚI

105933 – 29112011- In cadrul dezbaterilor privind politica europeana a vizelor din cadrul Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), europarlamentarul Ioan Enciu a criticat dezinteresul Comisiei Europene si a Consiliului Europei in a obtine eliminarea totala a vizelor pentru SUA si Canada, sustinand totodata introducerea unui mecanism la nivel european care sa permita reintroducerea vizelor de calatorie pentru cetatenii tarilor terte care nu respecta principiul reciprocitatii.

In contextul discutiilor din Comisia LIBE, eurodeputatul roman a subliniat ca un astfel de mecanism este strict necesar avand in vedere ca „Uniunea Europeana nu are la dispozitie niciun instrument concret de restabilire a reciprocitatii vizelor in afara negocierilor pur diplomatice”. De asemenea, Ioan Enciu a aratat ca „pe de o parte, statele membre nu pot negocia direct cu statele terte chestiunea vizelor iar pe de alta parte Comisia si Consiliul care au aceasta competenta nu dovedesc ca au vointa de a face acest lucru.”

In aceeasi ordine de idei, europarlamentarul roman a subliniat ca „statele terte care incalca principiul reciprocitatii trebuie sa inteleaga faptul ca Uniunea Europeana are o politica comuna a vizelor si ca cetatenii europeni trebuie sa fie tratati toti in acelasi fel. Nu ne mai putem permite ca politica comuna a vizelor sa creeze discriminare in interiorul UE asa cum se intampla in prezent. Astazi, 100 de milioane de europeni sunt „mai putin egali” decat ceilalti 400 de milioane pentru faptul ca nu pot circula liber in SUA sau in Canada.„.

In opinia eurodeputatului roman, Comisia Europeana trebuie sa joace un rol mult mai activ in politica vizelor, aratand ca, din pacate, „tocmai reprezentantii Comisiei, institutia care ar trebui sa apere unitatea europeana, sunt sceptici fata de acest mecanism de reciprocitate. Cu aceasta atitudine nu este de mirare faptul ca UE aproape nu conteaza in relatiile internationale.”.

In prezent, cetatenii a cinci state europene, printre care si Romania, au obligatia de a detine o viza pentru calatoriile in SUA si Canada in ciuda faptului ca cetatenii acestor doua tari se bucura de libertatea de a calatori fara viza in ansamblul Uniunii Europene, inclusiv in cele cinci state vizate: Romania, Bulgaria, Cehia, Cipru si Polonia. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.