Acasă Politic Buciureşti: Ultima noapte” de Alex Tocilescu

Buciureşti: Ultima noapte” de Alex Tocilescu

DISTRIBUIȚI

105964 – 30112011 – Luni, 5 decembrie 2011, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită la audiţia premierei „Ultima noapte” de Alex Tocilescu. „Ultima noapte” de Alex Tocilescu este un spectacol direct, concentrat, construit pe o intrigă în aparenţă simplă, pe dialogul a două personaje din momentul în care acestea află că o civilizaţie nepământeană va distruge planeta şi că sfârşitul lumii se va produce peste o oră. Există un raport evident între concentrarea piesei şi intensitatea emoţională a spectacolului radiofonic. În nuanţe şi semitonuri, ni se sugerează în toată complexitatea ei viaţa profundă a sufletului, ascunsă dincolo de micile întâmplări cotidiene. Doi tineri căsătoriţi îşi rememorează viaţa, îşi reevaluează relaţia, criza în cuplu, impasul rutinei şi al infidelităţii. Confesiunea devine personală, directă, realitatea şi visul interferează, dialogul conţine adevăr, simplitate, prospeţime.

În spectacolul radiofonic regizat de Attila Vizauer, replicile pline de ezitări ascund imbolduri tainice, frământări interioare, derive ale cuplului. Actorii Andreea Vasile şi Vlad Ivanov se lasă în voia emoţiei şi, prin dialogul lor nemijlocit şi spontan, ne poartă în lumea piesei, îngăduindu-ne şi nouă astfel accesul la emotivitate. Exprimarea eliptică duce la un maximum de limpezime, impasul conducându-i de fapt pe cei doi la posibilitatea de a trăi autentic, de a se justifica pe deplin ca oameni. În conţinutul rarefiat, în dialogul aparent banal, se inserează temele esenţiale ale existenţei – visul, puritatea, moartea.    

Posibila apropiere a civilizaţiei nepământene îngăduie un ”joc” radiofonic abil şi creativ, o ruptură stilistică menită să surprindă ascultătorul şi chiar să-i stimuleze imaginaţia. Regizorul Attila Vizauer a ales să folosească, în cheie postmodernă, citate din cele mai importante creaţii radiofonice sau cinematografice dedicate acestei teme, de la celebrul “Războiul lumilor” al lui Orson Welles din 1938, prin versiunile radiofonice din 1968, 1970, cinematografice din 1953, până la varianta din 2005 a lui Steven Spielberg sau din “2012” al lui Roland Emmerich, mediate de vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor.

Dacă este adevărat ce spunea Freud, că ”visele sunt o proiecţie a realităţii, iar realitatea o proiecţie a viselor”, acest spectacol radiofonic o demonstrează din plin.

„Ultima noapte” de Alex Tocilescu se va difuza în premieră joi, 8 decembrie 2011, la ora 19.00, la Radio România Cultural. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.