Acasă Politic Bucuresti: Cele mai multe proiecte suspecte de ilegalitati la achizitiile publice sunt...

Bucuresti: Cele mai multe proiecte suspecte de ilegalitati la achizitiile publice sunt la ministerul condus de Elena Udrea

DISTRIBUIȚI

105525 – 14112011 – Guvernul a decis retragerea sumelor de prefinanţare de la proiectele cu bani europeni la care există suspiciuni de ilegalităţi la achiziţiile publice.

De la proiectele din Programul Operaţional Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) au fost retrase cele mai mari sume, ca urmare a neregulilor constatate de autorităţile române de verificare a achiziţiilor publice în proiectele europene, potrivit Cursdeguvernare.ro.

Potrivit unei situaţii existente la nivelul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), de la Ministerul Afacerilor Europene, la POR au fost aplicate corecţii totale de peste 50,8 milioane de lei noi, ca urmare a verificărilor efectuate în perioada iulie-octombrie, în care Guvernul nu a mai trimis la Bruxelles cereri de rambursare a cheltuielilor în proiectele europene.

La programul gestionat de ministerul Dezvoltării au fost reverificate 209 contracte de achiziţie publică în valoare totală de aproape 670 de milioane de lei (aproximativ 155 milioane euro).

La cele 209 contracte reverificate au fost găsite 78 de nereguli la achiziţiile publice, potrivit datelor transmise de Guvern la Comisia Europeană.

În total, pe cinci programe operaţionale reverificate, au fost reanalizate peste 460 de contracte de achiziţii publice, în valoare totală de 1,73 miliarde de lei noi, şi au fost găsite cu nereguli 130 de contracte, aplicându-se corecţii financiare de peste 53 de milioane de lei noi.

În urma corecţiilor financiare, banii sunt retraşi la bugetul de stat, de unde vor fi realocaţi la proiectele aflate în aşteptare.

Verificările, care nu s-au încheiat, sunt efectuate de Autorităţile de Management în cauză – care, de fapt, fac direct retragerile de fonduri, precum şi de Autoritatea Naţională pentru reglementarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi Unitatea de Coordonare şi verificare a Achiziţiilor (UCVAP), aflată în subordinea Ministerului Finanţelor.

Peste acestea, Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi face verificările ei.

Topul neregulilor descoperite până acum: 1. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – 78 de contracte viciate, 50,8 milioane de lei noi – corecţii financiare. Au fost verificate 209 contracte de achiziţii publice, în valoare totală de peste 698 de milioane de lei; 2. Ministerul Mediului – 9 contracte de achiziţii publice viciate, aproape 2 milioane de lei – corecţii financiare. Au fost reverificate 120 de contracte de peste 750 de milioane de lei – valoare totală; 3. Ministerul Economiei. Au fost viciate 41 e contracte de achiziţie, 310.000 de lei – corecţii financiare. Au vost reverificate 90 de contracte, în valoare totală de 100 de milioane de lei, la proiectele gestionate deAutoritatea de Management privind Programul Operaţional de Creşterea Competitivităţii Economice; 4. Ministerul Transporturilor. A fost viciat 1 contract de achiziţii publice, dar nu s-au dat corecţii financiare. Au fost reverificate 31 de contracte de achiziţii pblice, în valoare de peste 176 de milioane de lei; 5. Ministerul Afacerilor Europene. A fost viciat 1 contract de achiziţii publice, dar nu s-au făcut corecţii financiare. Au fost verificate în total 16 contracte, de8,2 milioane de lei. De precizat că Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Asistenţă Tehnică a fost iniţial la Ministerul Finanţelor, apoi a trecut în subordinea premierului Emil Boc, iar  la MAEur este de la înfiinţarea acestui minister, în septembrie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.