Acasă Politic Bucuresti: Comemorare pentru toti cei care au sfarsit in inchisori condamnati la...

Bucuresti: Comemorare pentru toti cei care au sfarsit in inchisori condamnati la moarte

DISTRIBUIȚI

105951 – 30112011 – Sub sloganul «Nu există justiţie fără viaţă!», Comunitatea Sant’Egidio Bucureşti organizează, joi, 1 decembrie, orele 20.00, în Capela Centrului Sf. Petru şi Andrei din Bucureşti, un moment de comemorare a celor care au sfârşit în braţele morţii în închisorile din întreaga lume. Evenimentul are loc în cadrul campaniei mondiale „Oraşe pentru Viaţă, Oraşe împotriva Pedepsei cu Moartea”.

Din 2010, Municipiul Bucureşti face parte din miile de oraşe care au decis să spună „Nu” pedepsei cu moartea şi „Da” vieţii. Atunci, prin vocea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi prin cea a ambasadorului Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, Bucureştiul şi-a luat angajamentul să lupte pentru protejarea celui mai preţios dar: viaţa.

“Primul drept pentru toţi, tineri sau bătrâni, bogaţi sau săraci, inocenţi sau vinovaţi, este dreptul la viaţă. Sunt multe motive pentru care trebuie să luptăm împotriva pedepsei cu moartea, iar primul dintre acestea este acela de a nu fi niciodată precum aceia care sunt capabili să ucidă”, a declarat Alberto Quattrucci, secretar general „Oameni şi Religii”, Comunitatea Sant’Egidio.

Astăzi, peste 1.450 de oraşe din întreaga lumea au aderat la Ziua Internaţională „Oraşe pentru Viaţă”, eveniment iniţiat de Comunitatea Sant’Egidio.

Până în anii ’70 ai secolului trecut erau doar câteva ţări care aboliseră pedeapsa cu moartea. După anii ’90, s-a înregistrat o accelerare importantă pe frontul aboliţionist, în acest moment peste 140 de ţări declarându-se împotriva pedepsei capitale, o bună parte dintre acestea fiind aboliţioniste de facto. Eforturile în lupta pentru abolirea pedepsei cu moartea au dus ca, de la an la an, chiar şi în ţările care menţin acest tip de condamnare execuţiile să fie din ce în ce mai rare.

Astfel, din 2004 au spus „Nu” pedepsei capitale 18 ţări: Buthan, Grecia, Samoa, Senegal, Turcia (2004), Liberia şi Mexic (2005), Filipine (2006), Albania, Insulele Cook, Republica Kârgâză, Ruanda sau Kazakhstan, Uzbekistan şi Argentina (2008), Burundi şi Togo (2009). În 2010, Gabon a devenit a 16 ţară aboliţionistă din cadrul Uniunii Africane. Chiar şi în Statele Unite ale Americii, New Jersey, New Mexico şi Illinois au aderat la mişcarea de luptă împotriva pedepsei capitale.

Lupta ţărilor aboliţioniste s-a concretizat prin semnarea, la 18 decembrie 2007, în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, a Rezoluţiei pentru moratoriul universal împotriva pedepsei cu moartea. În luarea acestei decizii au contribuit şi cele aproape şase milioane de semnături strânse în toată lumea pentru abolirea pedepsei cu moartea, dintre care în România au fost strânse câteva mii. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.