Acasă Politic Bucuresti: Fost functionar vamal retinut pentru tafic de influenta

Bucuresti: Fost functionar vamal retinut pentru tafic de influenta

DISTRIBUIȚI

105239 – 01112011 – Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ninel Mircea Doncu, fost funcţionar vamal la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale – Biroul Autorizări, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, Mihai Lambardie şi Ovidiu Filip Bratu, recidivist, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată, şi Gabriel Mihai Niculescu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la cumpărare de influenţă.

Conform procurorilor, n perioada ianuarie – februarie 2010, Doncu, în calitate de funcţionar vamal la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale – Biroul Autorizări, a primit de la Lambadarie şi Bratu suma totală de 5.000 de euro în două tranşe. În schimbul acestor bani, Doncu a promis că va interveni pe lângă un funcţionar vamal din Punctul Vamal Olteniţa pentru ca acesta să îndeplinească formalităţile vamale de import pentru două transporturi ce conţineau produse de contrabandă (parfumuri contrafăcute), fără ca marfa să fie prezentă, în realitate, în incinta punctului vamal respectiv. Lambadarie şi Bratu erau membri ai unui grup infracţional organizat care urmărea obţinerea de venituri ilicite prin introducerea în ţară a unor produse contrafăcute purtând mărci de renume pe piaţa internaţională (în special parfumuri şi ţigări) şi care ulterior erau comercializate ca fiind originale, în detrimentul producătorilor autorizaţi ai mărcilor respective şi al consumatorilor.

Relaţiile dintre Doncu şi Lambadarie şi Bratu au fost intermediate de Niculescu, care cunoştea intenţia acestora de a introduce în ţară mărfuri contrafăcute prin remiterea de sume de bani unor funcţionari publici. În schimbul intermedierii, Niculescu a primit de la Doncu Mircea Ninel suma totală de 1.100 de euro, în două tranşe.

De asemenea, în cursul lunii februarie 2010, Doncu a pretins de la Bratu suma de 10.000 de euro (ulterior redusă la suma de 8.000 euro), pentru a interveni pe lângă funcţionari vamali şi lucrători de poliţie de frontieră pentru ca aceştia să îndeplinească formalităţile vamale de import şi pentru a asigura tranzitarea prin vamă a unor produse de contrabandă (parfumuri contrafăcute) fără riscul unor verificări ale autorităţilor competente.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism aparţinând lui Doncu şi asupra unei sume de bani aparţinând lui Niculescu.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.