Acasă Politic Bucuresti: Fostul sef al ANOFM a fost trimis in judecata pentru luare...

Bucuresti: Fostul sef al ANOFM a fost trimis in judecata pentru luare de mita

DISTRIBUIȚI

105394 – 09112011 – Procurorii DNA l-au trimis in judecata, miercuri, pe fostul presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) Silviu Bian pentru luare de mita. Bian, care se afla in arest preventiv din data de 16 octombrie dupa o decizie a Tribunalului Bucuresti, este acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit 22.000 de euro si peste un milion de lei mita de la subordonati ca sa vireze finantarea necesara unor proiecte, potrivit unui comunicat al DNA. Alaturi de Silviu Bian, revocat de la sefia ANOFM pe 17 octombrie, in acest caz au mai fost trimise in judecata inca doua persoane: directorul Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM

 

(OIPOSDRU), Alexandra Maria Tichindelean, si directorul executiv al Centrului National de Formare Profesionala a Personalului Propriu Rasnov, Cristache Ristea.

Alexandra Maria Tichindelean este acuzata de luare de mita, iar Cristache Ristea de complicitate la infractiunea de luare de mita in forma continuata.

Potrivit procurorilor, incepand cu data de 1 iulie 2010, la Centrul National de Formare Profesionala a Personalului Propriu Rasnov se deruleaza doua proiecte destinate dezvoltarii resurselor umane, finantate din fonduri europene si intitulate „Pregatirea aprofundata, continua in serviciul public de ocupare – PACSPO” si „Invatamant continuu aprofundat pentru Romania – ICAR”, pentru care a fost alocata finantarea maxim admisa in cuantum de cinci milioane de euro pentru fiecare proiect.

Potrivit rechizitoriului, in perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, Silviu Bian, in calitate de presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca si al Consiliului de administratie din cadrul ANOFM, a primit suma totala de 1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 de euro) si 22.000 de euro de la opt angajati in cadrul proiectelor PACSPO si ICAR.

Banii ar fi fost dati pentru ca Bian sa vireze 25% din costul proiectelor reprezentand cofinantarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj. Functionarii respectivi faceau parte din echipa de implementare a proiectelor si erau angajati pe baza de contracte civile la o societate comerciala partenera in cadrul acestor proiecte, iar refuzul fostului sef al ANOFM de a aloca contributia din fonduri publice ar fi avut drept consecinta intreruperea proiectelor si, implicit, privarea respectivilor functionari de retributiile primite pentru activitati in cadrul proiectelor.

Totodata, procurorii au stabilit ca banii ar fi ajuns la Silviu Bian prin intermediul lui Cristache Ristea, director executiv al Centrului National de Formare Profesionala a Personalului Propriu Rasnov, care s-a ocupat si de colectarea sumelor de la functionarii care dadeau lunar, in acest scop, o parte din retributiile primite in cadrul proiectelor.

De altfel, din suma totala pretinsa, la data de 15 octombrie 2011, Silviu Bian a primit, de la aceiasi functionari, tot prin intermediul lui Ristea, suma de 82.000 de lei, reprezentand o parte din retributiile aferente lunii septembrie 2011.Cu aceasta ocazie, procurorii l-au prins in flagrant.

La randul sau, Alexandra Maria Tichindelean, in calitate de director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM, a primit, in cursul lunii august 2011, de la un angajat al aceleiasi firme partenere in cadrul proiectelor PACSPO si ICAR, suma de 10.000 de lei cu titlu de mita. Banii au fost primiti dupa efectuarea unui control la societatea respectiva pentru a favoriza firma, in situatia unor controale ulterioare.

Procurorii au pus sechestru asigurator asupra unor  bunurimobile si imobile ale lui Silviu Bian, in vederea despagubirii persoanelor prejudiciate. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.