Acasă Politic Bucuresti: Salariul mediu net a crescut cu noua lei in septembrie

Bucuresti: Salariul mediu net a crescut cu noua lei in septembrie

DISTRIBUIȚI

105326 – 04112011 – Castigul salarial mediu net a crescut in septembrie cu noua lei (0,6%) fata de luna precedenta, la 1.464 lei, in timp ce fata de septembrie 2010 s-a majorat cu 9,3%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna septembrie in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.027 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (866 lei).

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 105,7%.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.017 lei in septembrie, in crestere cu 12 lei fata de luna august.

Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,8%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 119,1%, cu un punct procentual mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2011.

Datele INS arata ca, in luna septembrie, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri, cat si scaderi fata de luna precedenta. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna august 2011 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta, trimestriale si pentru „ziua petrolistului”), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de conracte), a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, cu 27,2%, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intre 10% si 20% in extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intre 6,0% si 7,5% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii),alte activitati industriale, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor textile si intre 3,5% si 5,5% in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.