Acasă Politic Bucuresti: Transparency International: “Pentru Senatul României, ocaua mica sau cea mare sunt...

Bucuresti: Transparency International: “Pentru Senatul României, ocaua mica sau cea mare sunt tot una”

DISTRIBUIȚI

105335 – 04112011 – Senatul a respins pe 31 octombrie a. c. pentru a doua oară proiectul de lege privind unificarea practicii judiciare, în ciuda faptului că aplicarea neunitară de către instanţele judecătoreşti a legilor adoptate de Parlament este o problemă veche şi pentru care România şi-a asumat în repetate rânduri obligaţia de soluţionare.

Transparency International România atrage atenţia că „sub aparenţa unor bune intenţii legate de evitarea dublării legislaţiei – prin invocarea faptului că reglementări similare se regăsesc deja în noile coduri, Senatul a făcut un mare deserviciu atât justiţiei, cât şi justiţiabililor”.

“Barometrul Global al Corupţiei arăta în 2010 că justiţia este percepută ca a treia cea mai vulnerabilă la corupţie instituţie din România, primele fiind chiar parlamentul şi partidele politice care au decis soarta acestui proiect de lege. Iar principala cauză a acestei percepţii în rândul populaţiei este generată de obţinerea unor soluţii contradictorii în cazuri cât se poate de asemănătoare. Astfel de situaţii se întâlnesc chiar în soluţii ale aceleiaşi instanţe. Apreciem că în astfel de situaţii, întrebarea justiţiabilului dacă nu cumva în spatele unor astfel de soluţii se află mai mult decât simple divergenţe de interpretare, este legitimă. Practica neunitară a instanţelor ne costă pe toţi. Îi costă pe justiţiabili – pentru că beneficiază de un tratament discriminatoriu iar protecţia drepturilor lor rămâne doar un deziderat. Pe magistraţii pentru că sunt chemaţi să soluţioneze un număr foarte mare de contestaţii. Mediul de afaceri, pentru că aşteptarea unei decizii corecte înseamnă pierdere din profit, sau pentru că investitorii străini se feresc să opereze în ţară din pricina incertitudinii juridice. si nu în ultimul rând, ne costă pe fiecare dintre noi, ca şi contribuabili, pentru că suportăm aceste costuri atunci când România este condamnată de instanţele internaţionale (CEDO). Subliniem faptul că problema practicii neunitare nu este una exclusiv a justiţiei. Ea judecă pe baza legilor adoptate de Senat şi Camera Deputaţilor, dar mai ales pe baza ordonanţelor simple sau de urgenţă emise de Guvern în cantitate nepermis de mare în ultima perioadă, acte normative a căror redactare este de multe ori deficitară şi care lasă loc unor multiple interpretări. În aceste condiţii, Transparency International România consideră ca imperios necesară soluţionarea oricăror diferende între decidenţii politici, de natură să blocheze adoptarea unor măsuri privind unificarea practicii judiciare şi identificarea, alături de reprezentanţii sistemului judiciar, a celor mai bune soluţii de natură tehnică pentru crearea cadrului necesar unei justiţii performante. Subliniem că deocamdată practica neunitară rămâne una dintre pietrele de încercare ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare, iar recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti pronunţate în România în ţările Uniunii Europene este sub semnul întrebării”, se arată într-un comunicat al Transparency International Romania. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.