Acasă Politic Bucureşti: Reînvie Convenţia Democratică. Patriciu şi Cataramă, printre pioni

Bucureşti: Reînvie Convenţia Democratică. Patriciu şi Cataramă, printre pioni

DISTRIBUIȚI

105384 – 07112011 – În culisele politicii se pregăteşte, în cel mai deplin secret, o mişcare spectaculoasă, care ar putea schimba destul de mult datele ecuaţiei electorale. E vorba de lansarea unei mişcări de dreapta care să capteze electoratul derutat de PNL-ul orientat spre stânga şi nemulţumit de guvernarea PDL, scrie Inpolitics, preluată de PROMPT MEDIA. De remarcat că, zilele trecute, sobrul Kelemen Humor, liderul UDMR, declara fără echivoc, într-o emisiune la TVR, că până la alegeri vor apărea categoric surprize, materializate prin apariţia de noi forţe politice. „Surprize au fost, vor mai fi surprize. Au fost ţări unde cu câteva luni înainte de alegeri au fost înfiinţate partide politice şi au avut susţinere, deci, din acest punct de vedere, eu cred în şansa fiecăruia,

 

 de a înfiinţa o mişcare şi, după aceea, un partid” declara Hunor, pe 30 octombrie. Udemeristul ştia mai multe, în mod cert, dar nu a vrut să marşeze. Într-adevăr, se lucrează de zor, în culise, la o mişcare politică interesantă. Mai exact, planul are mai multe etape. Prima dintre ele este unificarea grupărilor ţărăniste întru refacerea fostului PNŢCD, iar, pentru asta, Traian Băsescu i-a convocat personal pe liderii facţiunilor la Cotroceni. Din informaţiile Inpoliticse, preşedintele i-a ameninţat pe ţărănişti că lipsa unei înţelegeri rapide va duce la pierderea sprijinului popularilor europeni. Țărăniştii nu s-au încadrat în timp, iar azi se pune la vot, în PPE, suspendarea partidului din grupul amintit, ceea ce va duce în mod cert la o înmuiere a ostilităţilor şi la reluarea negocierilor. Oricum, regruparea e doar o chestie de timp, întîrzierile fiind doar opera unor orgolii de moment.

Pasul doi va fi, potrivit unor surse bine informate din interior, crearea unei mişcări tip Convenţia Democratică, pentru că se estimează că partidul nu are şanse dacă participă în alegeri cu un nume, PNȚCD, insuficient reabilitat. În noua grupare vor intra, alături de PNȚCD, mai multe organisme civice, între care două, atenţie, conduse de Dinu Patriciu, respectiv Viorel Cataramă. Cei doi formează un important pilon al noii grupări, deşi nu intenţionează nici să devină membri ai PNTCD, nici să candideze în alegeri. Îşi vor folosi, în schimb, din plin resursele materiale şi nu numai, de care dispun, pentru propulsarea noii mişcări politice în prim plan, dar, în special, pentru atragerea de figuri marcante ale liberalismului alături de noua mişcare. Care, în ciuda unor speculaţii de ultimă oră, nu se va îngloba în aşa numita Mişcare Populară pritocită de PDL şi nici nu va încheia alianţe pre-electorale cu partidul de guvernământ, ceea ce nu exclude, însă, colaborări ulterioare.

Un prim pas a fost deja făcut în această direcţie: PNŢCD şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 au constituit Calea Dreapta. Cooptarea revoluţionarilor denotă clar că noua grupare îşi propune să adopte nu doar poziţii de drepta, dar şi atitudini clar anticomuniste, în subsidiar anti-pesediste, evident. De altfel, într-un interviu, Cataramă recunoaşte, voalat, că îşi pregăteşte revenirea în politică: „S-ar putea să aveţi o surpriză. Să ies din conul de umbră cât de curând!”. În acelaşi interviu, el spune că Antonescu a dus partidul pe stânga şi că România a avut, după revoluţie, doar trei liberali autentici: el, Patriciu şi defunctul Horia Rusu.

Aceleaşi surse afirmă, totodată, că noua mişcare îşi propune să defileze, până la alegeri, cu câteva mesaje de dreapta foarte clare şi concise, la loc de cinste fiind menţinerea cotei unice şi eliminarea oricăror impozite pentru veniturile de până la 2.500 de lei pe lună. Se mizează, cum spuneam, pe deruta electoratului autohon de dreapta, care, pe de-o parte, e dezamăgit de politica PDL (partid care, oricum, a fost de stânga până acum doar câţiva ani), iar pe de alta nu se mai regăseşte în alianţa dintre PNL şi un partid de stânga, PSD. În plus, se mizează puternic pe sprijinul Bisericii, care, nici ea, nu mai are relaţii prea strălucite nici cu opoziţia actuală, nici cu PDL. În cazul opoziţiei, PNL şi PSD s-au dovedit incapabile să iniţieze un dialog cu liderii BOR, în timp ce la PDL lucrurile sunt ceva mai complicate, în sensul că partidul de guvernămînt a pompat bani frumoşi în biserici, pe de-o parte, dar, pe de alta, a adoptat o serie de măsuri care nu sunt pe placul ortodoxiei, de la dezincriminarea incestului la desfacerea căsătoriilor doar prin prezenţa la starea civilă, ceea ce poate afecta familia, ca instituţie. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.