Acasă Politic Chisinau: Amenzi pentru ignorarea limbii romane in publicitatea din Republica Moldova

Chisinau: Amenzi pentru ignorarea limbii romane in publicitatea din Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

105372 – 08112011 – Sancţiuni pentru cei care plasează publicitatea doar în limba rusă prevede un proiect legislative înregistrat la Parlamentul din Chisinau de către deputaţii Ana Guţu şi Valeriu Munteanu, potrivit Romanian Global News.

Acesta prevede o amendă de la 20 la 150 de unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi o amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale pentru persoanele juridice.

Legislaţia Republicii Moldova din domeniul publicităţii stipulează că textele de publicitate „se scriu în limba de stat şi, în caz de necesitate, se traduc în limba rusă, iar în localităţile respective — în limba de stat, precum şi în limba găgăuză sau în cea rusă”.

Potrivit autorilor proiectului legislativ, aceste norme sunt deseori ignorate în lipsa unor sancţiuni legale, iar localităţile din Republica Moldova sunt împânzite de mii de panouri publicitare, anunţuri, avize, afişaj, denumiri de firme, magazine, baruri, cafenele, restaurante, etichete, meniuri etc. scrise doar în limba rusă.

„Dominarea limbii ruse în detrimentul limbii de stat creează un dezechilibru lingvistic, acesta fiind determinat inclusiv de lipsa de consecinţe defavorabile prevăzute de legislaţie pentru cei care nu respectă dispoziţiile legale”, se precizează în nota informativă a iniţiativei legislative. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.