Acasă Politic Ministrul Apararii spera ca Romania, printr-un efort financiar, sa poata cumpara avioane...

Ministrul Apararii spera ca Romania, printr-un efort financiar, sa poata cumpara avioane F-16

DISTRIBUIȚI

105876 – 27112011 – Exista sanse ca Romania sa achizitioneze, printr-un efort financiar, cu banii existenti, avioane americane de tip F-16, folosite si de alte state NATO din zona, a declarat sambata ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea.

„Speram ca proiectul nostru, pe care l-au cerut Fortele Aeriene sa ne dotam cu avioane F-16, va putea printr-un efort, cu banii pe care ii avem, incet, dar sigur, sa putem sa cumparam acele avioane pe care intreaga zona NATO le are, F-16. Am avut in ultima perioada un buget de avarie, am cerut 2,38 % din PIB, pe care Romania si l-a asumat la intrarea in NATO, dar vedeti care sunt posibilitatile Romaniei acum. E bine ca a crescut putin si sunt convins ca in momentul in care vom avea posibilitate economica vom primi bugetul de 2,38 %. Cu acest buget de avarie de pana acum ne-am indeplinit misiunile din tara si in teatre de operatii din strainatate. Avem nevoie de bani, de acel 2,38 la suta din PIB pentru Aparare, pentru a avea tehnica de lupta moderna”, a spus Gabriel Oprea.

Achizitionarea de avioane multirol este de ani de zile un subiect delicat pe agenda CSAT. Presedintele Traian Basescu a declarat in urma cu doua luni, la postul public de televiziune, ca Romania nu isi poate permite in contextul crizei cu care se confrunta intreaga lume sa achizitioneze avioane F16 noi. Seful statului a adaugat insa ca se lucreaza la un acord cu state vecine pentru utilizarea in comun a unor astfel de avioane de lupta, pentru a se face economii substantiale.

„Pozitia exprimata de Romania, in speta de mine, a fost: nu avem bani si nu ne putem angaja intr-un astfel de contract, decat daca am gasi o solutie de finantare pe termen lung. Adica in urmatorii cinci-sase ani Romania nu va putea plati miliarde, ci poate plati 200 de milioane, maxim 300 de milioane anual. Acesta este mesajul meu. Nu este nici o presiune din partea americana sa achizitionam avioane F 16 neaparat. Avem noi insa o obligatie asumata cand am devenit stat membru NATO, sa avem un numar de avioane cert, 48, compatibile cu echipamentele NATO. Ca pot fi F16, ca pot fi Rafale, ca pot fi SAAB sau stiu eu, important este cum gasim o solutie de finantare”, spunea atunci seful statului

Traian Basescu a mentionat ca discutia bilaterala in momentul de fata nu este una de consistenta, pentru ca Romania nu are resurse financiare sa achizitioneze.

Presedintele a afirmat ca SUA au propus un proiect regional in care „mai multe state membre NATO, intre care spre exemplu, Bulgaria, Croatia, poate chiar Ungaria, ar putea sa faca un pool de state care sa sustina dotarea statelor membre NATO din zona rasariteana a NATO cu avioane F 16”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.