Acasă Politic Romania, in topul statelor UE cu cea mai ridicata rata a saraciei...

Romania, in topul statelor UE cu cea mai ridicata rata a saraciei la pensionari

DISTRIBUIȚI

105897 – 28112011 – Bulgaria are cea mai ridicata rata a pensionarilor din statele UE care se zbat in saracie, conform unui clasament realizat de econtext.ro. Astfel, 55,1% din pensionarii Bulgariei traiesc in mizerie.

A doua pozitie este ocupata de Cipru, cu o rata a pensionarilor aflati la limita saraciei de 49,9%. Iar pe a treia pozitie se afla Romania, unde 41,7% din totalul pensionarilor traiesc la limita saraciei.

In total, in Romania traiesc aproape cinci milioane de pensionari. Ceea ce inseamna ca aproape 2 milioane de pensionari supravietuiesc de pe o zi pe alta, se zbat intr-o saracie crunta.

Ce inseamna sa fii sarac, cand esti sarac? Uniunea Europeana foloseste o definitie relativa pentru a masura saracia. UE considera ca o persoana este saraca daca are „un venit disponibil sub 60 % din venitul disponibil mediu national”.

Cu alte cuvinte, blocul comunitar considera o persoana ca fiind saraca „daca resursele sale sunt atat de insuficiente incat o impiedica sa aiba un standard de viata considerat ca fiind acceptabil de societatea in care traieste”.

Daca am raporta la bani, un roman ar fi sarac daca ar trai cu 100 de euro pe luna. De unde rezulta ca avem peste doua milioane de pensionari amarati care traiesc cu aceasta suma.

Dupa cum este de asteptat, cei mai multi saraci se afla in fostele state comuniste. Dintre tarile din Centrul si Estul Europei, cei mai putini pensionari sarmani sunt in Cehia (12,3% din totalul pensionarilor traiesc fara mijloacele vitale).

Media la nivelul Europei este de 23%, adica, unul din cinci pensionari din UE se afla la limita saraciei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.