Acasă Politic Strasbourg: Rovana Plumb ii cere explicatii ministrului Borbely despre adaptarea la schimbarile...

Strasbourg: Rovana Plumb ii cere explicatii ministrului Borbely despre adaptarea la schimbarile climatice

DISTRIBUIȚI

105605 – 16112011 – Eurodeputatul Rovana Plumb, vicepresedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, ii solicita ministrului român al Mediului, Laszlo Borbely, explicatii cu privire la stadiul in care se afla tara noastra in privinta angajamentelor luate fata de UE in domeniul schimbarilor climatice, in contextul participarii Romaniei la conferinta de la Durban sub mandat UE.

„Romania participa la Conferinta de la Durban sub mandat UE, dar doresc sa-l intreb pe domnul ministru Borbely urmatoarele: Care este pozitia oficiala a ministrului mediului din Romania cu privire la indeplinirea angajamentului de finantare a proiectelor de adaptare si atenuare a schimbarilor climatice, in valoare de 15 milioane de euro (contributia Romaniei la fondul de finantare rapida instituit de Uniunea Europeana), in conditiile in care a mai ramas doar o luna pana la expirarea termenului – sfarsitul anului 2011? Considera domnul Borbely ca se vor finaliza proiectele bilaterale cu Moldova in decurs de 45 zile?”, a afirmat Rovana Plumb in plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Eurodeputatul social-democrat este de parere ca Uniunea Europeana trebuie sa aduca o dinamica noua in cadrul negocierilor internationale privind politicile de mediu „incurajand partenerii din intreaga lume sa introduca reduceri obligatorii ale emisiilor, angajamente financiare ferme, operationalizarea Fondului verde pentru sustinerea masurilor necesare de atenuare si adaptare la efectele schimbarilor climatice”.

Eurodeputatul considera ca Uniunea Europeana trebuie sa-si mentina pozitia de lider la nivel global printr-o actiune extinsa si eficienta a diplomatiei UE pentru mediu astfel incat la Durban sa se puna bazele unui acord juridic obligatoriu la nivel international. „Desigur, inteleg ca acest acord nu se va putea obtine acum; de aceea trebuie ca UE, in calitate de lider in domeniu, sa stabileasca tinte clare pentru a ne putea atinge obiectivul. Acest lucru se poate face in baza unei foi de parcurs care trebuie adoptata la Durban”.

Rovana Plumb, membra in Comisia de Mediu a PE, sustine instituirea principiului Justitiei Climatice, astfel incat categoriile defavorizate ale populatiei, grupurile vulnerabile care traiesc la limita riscului de saracie, cei saraci, in special femeile si copiii sa fie protejati. „Pentru a raspunde asteptarilor cetatenilor, UE trebuie sa vorbeasca pe o singura voce, sustinand dezvoltare inteligenta, verde, crearea de locuri de munca, securitate si siguranta sociala, tinand seama si de dimensiunea de gen”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.