Acasă Politic Bruxelles: Ministrul Baconschi spera in obtinerea consensului pentru aderarea Romaniei la Schengen...

Bruxelles: Ministrul Baconschi spera in obtinerea consensului pentru aderarea Romaniei la Schengen in doua etape

DISTRIBUIȚI

105978 – 02122011 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, ca spera in obtinerea unui consens asupra variantei cunoscute a aderarii in doua etape a Romaniei la spatiul Schengen. „Pentru noi, obiectivul este pe agenda, in top. Sigur, el este concurat de toate aceste noi focare de tensiune – in interiorul zonei euro, in vecinatatea sudica si nu numai, referitor acum la Balcanii Occidentali. Exista o lista cuprinzatoare de temeri care risca sa estompeze putin relevanta chestiunii Schengen in aceasta etapa, dar noi ne mentinem obiectivul, argumentele si, dupa cum stiti, am continuat si dialogul cu Olanda, care asteapta, din semnalele primite, sa faca o exegeza aprofundata a raportului

 din februarie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Indeobste acest raport are o natura pur tehnica, este unul intermediar, dar dat fiind timingul extinderii, noi speram ca el sa poata inspira o decizie politica pe scenariul cunoscut, al aderarii in doua etape”, a spus Baconschi, intr-o conferinta de presa.

Dosarul Schengen se va afla pe agenda Consiliului European din 8-9 decembrie, dar deocamdata nu s-a decis daca el va figura si pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 13 decembrie.

Extinderea spatiului Schengen trebuie votata in unanimitate de Consiliul JAI, iar in procesul decizional Parlamentul European are doar un rol consultativ. In aceasta privinta, PE si-a dat votul pozitiv in luna iunie.

Aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen trebuia sa aiba loc initial pana la finalul lunii martie 2011.

Cele doua tari au indeplinit toate criteriile tehnice necesare aderarii la spatiul european de libera circulatie.

O decizie in Consiliul JAI a fost amanata in luna septembrie ca urmare a opozitiei exprimate de Olanda si Finlanda.

Ulterior, Finlanda si-a nuantat pozitia, afirmand ca nu respinge posibilitatea aderarii in doua etape, dar a precizat ca doreste sa astepte raportul din februarie elaborat de Comisia Europeana in cadrul MCV.

In pozitia Olandei nu a survenit nicio schimbare, autoritatile de la Haga solicitand progrese substantiale si ireversibile in combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate in Romania si Bulgaria. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.