Acasă Politic Bucuresti: Donariul de la Biertan, expus la Muzeul National de Istorie a...

Bucuresti: Donariul de la Biertan, expus la Muzeul National de Istorie a Romaniei

DISTRIBUIȚI

106145 – 08122011 – Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă că în luna decembrie, în cadrul seriei de micro-expoziţii „Exponatul lunii”, va fi prezentat publicului un obiect de excepţie, un obiect de patrimoniu de o mare valoare şi însemnătate istorică – donariul de la Biertan.

În anul 1775 a fost descoperit lângă satul Biertan, la sud-est de Mediaş (judeţul Sibiu), un donarium creştin şi un disc. După descoperire, donariul a ajuns mai întâi în colecţia Brukenthal din Avrig, apoi în cea a Muzeului Brukenthal din Sibiu şi, în cele din urmă, în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României.

Donariul este format dintr-o tăbliţă dreptunghiulară (cadru), din bronz turnat, de forma unei tabula ansata; lungimea este de 32,5 cm., lăţimea de 12,6-13,2 cm şi grosimea de 0.4 cm. În interiorul cadrului, spaţiul a fost împărţit în trei părţi egale, longitudinale, de două bare paralele. Pe bare şi pe rama de jos a tăbliţei se află o inscripţie latină, din litere ajurate (tăiate în grosimea bronzului tabliţei), aşezate pe trei rânduri: EGO ZENO/ VIUS VOT/ UM POSUI, adică “Eu Zenovie am pus ofranda”. Cele două laturi scurte au câte un adaos triunghiular prevăzut cu trei orificii. Pe laturile lungi era fixată, la mijloc, câte o toartă circulară. Cea superioara (care acum nu mai există) probabil că era atârnată de un policandru sau de un candelabru, fapt care implica existenţa unui lăcaş de cult, deci a unei bazilici. De cea inferioară era agăţată a doua piesă a donariului şi anume un disc (chrismon), tot din bronz turnat, având înscrisă în el monograma lui Hristos (X + P), tot cu litere ajurate. Acest disc, prevăzut cu două toarte circulare, are diametrul de 23,7 cm şi grosimea de 0.4 cm.

Cercetătorii au datat acest donarium în secolul IV şi îl consideră, în mod unanim, drept obiect creştin. Prin urmare, inscripţia de la Biertan este de o mare însemnătate istorico-bisericească, pentru că atestă vechimea creştinismului daco-roman, atestă persistenţa populaţiei doco-romane, care vorbea latineşte, după retragerea legiunilor şi a administraţiei în sudul Dunării.

Alături de donarium şi chrismon mai sunt expuse o serie de obiecte paleocreştine, deosebit de valoroase, din secolele IV – VI: opaiţe creştine din bronz (dintre care se remarcă cel în formă de peşte), opaiţe creştine din lut (cum este cel cu imaginea lui Isus Hristos şi a celor 12 apostoli) şi ploscuţe de pelerin.

În realizarea documentaţiei pentru expoziţie, cercetătorii muzeului au beneficiat de ajutorul primit din partea Muzeului Naţional Brukenthal, Sibiu.

Micro-expoziţia se află în holul central al Muzeului Naţional de Istorie a României până la sfârşitul lunii decembrie şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 9.00 – 17.00. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.