Acasă Politic Bucuresti: Numarul de conexiuni la internet a crescut în prima jumatate a...

Bucuresti: Numarul de conexiuni la internet a crescut în prima jumatate a anului

DISTRIBUIȚI

106280 – 13122011 – Piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă continuă trendul ascendent pe mai multe segmente, valoarea ratelor de creştere depăşind creşterile înregistrate în cel de-al doilea semestru al anului 2010, conform datelor publicate marţi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în Raportul semestrial de date statistice privind serviciile de acces la internet şi serviciile de linii închiriate şi transmisiuni de date pentru prima jumătate a anului 2011.

Astfel, numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe a ajuns la 3,13 milioane, înregistrând o creştere de 4,4% pe parcursul semestrului I 2011, dublu faţă de rata de creştere înregistrată în semestrul precedent. Cele mai importante creşteri au vizat conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (+7%, până la 0,94 milioane conexiuni) şi conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP (+7%, până la 1,70 milioane conexiuni). În acelaşi timp, conexiunile de acces prin cablu coaxial au înregistrat o scădere de 5%, până la 0,4 milioane.

De asemenea, este important de menţionat că din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe, 2,75 milioane de conexiuni (88%) folosesc tehnologia FTTx, tehnologie care utilizează fibra optică până la locaţia utilizatorului final sau până la un anumit punct în apropierea locaţiei utilizatorului final, în continuare conexiunea fiind realizată prin intermediul altor tehnologii (de ex. cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, xDSL), acest lucru făcând posibilă oferirea unor viteze ridicate de conectare la internet. Celelalte 12 procente sunt conexiuni care utilizează suporturile din cablu coaxial/fire metalice torsadate/cablu UTP/FTP/radio sau alte mijloace.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 locuitori (numărul total de conexiuni/numărul de locuitori ai României) a atins nivelul de 14,6% la jumătatea acestui an, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării (numărul de conexiuni furnizate persoanelor fizice/numărul de gospodării din România) a crescut la 38,7%. Totodată, în prima jumătate a anului 2011 numărul de conexiuni la puncte fixe instalate persoanelor juridice a înregistrat uşoare scăderi (-1%), în timp ce conexiunile instalate persoanelor fizice au înregistrat o creştere de 5%. Din cele 3,13 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la jumătatea anului 2011, 2,83 milioane erau folosite de abonaţi persoane fizice, în timp ce 0,3 milioane conexiuni erau instalate persoanelor juridice.

98% dintre conexiunile de acces la internet în bandă largă aveau o viteză de transfer de cel puţin 2 Mbps, în timp ce 62% de cel puţin 10 Mbps. Structura numărului total de conexiuni de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe, în funcție de viteza „best-effort”.

În acelaşi timp, conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins valoarea de 3,53 milioane, în creştere cu 18% faţă de finalul anului 2010. Astfel, s-au raportat 2,56 milioane de conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile şi 0,97 milioane conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB. Numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G era de aproximativ 5,1 milioane la 30 iunie 2011.

Numărul de furnizori de servicii de acces la internet operaţionali la jumătatea anului 2011 s-a ridicat din nou peste 1.000, după scăderea înregistrată în anul 2010.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii de servicii de acces la internet, linii închiriate şi transmisiuni de date, care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2011. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.