Acasă Politic Bucuresti: Patronatul Medicinei Integrative acorda sprijin persoanelor cu dizabilitati pentru angajare

Bucuresti: Patronatul Medicinei Integrative acorda sprijin persoanelor cu dizabilitati pentru angajare

DISTRIBUIȚI

106186 – 09122011 – Persoanele cu dizabilităţi din România sunt puternic afectate de şomaj şi de lipsa locurilor de muncă, conform unei cercetări statistice a INS asupra forţei de muncă în gospodării pentru trimestrul II al anului 2011. Conform aceleiaşi cercetări recent publicate, persoanele cu dizabilităţi ar avea nevoie de măsuri de asistenţă specială pentru a se putea încadra în muncă.

            În acest sens, Patronatul Medicinei Integrative desfăşoară un proiect european amplu în vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi, axat în mod direct pe creşterea gradului de ocupare a acestei categorii. Pentru a realiza acest obiectiv, Patronatul Medicinei Integrative a deschis trei centre teritoriale, la Bucureşti, Braşov şi Constanţa, unde persoanele cu dizabilităţi primesc suport total în vederea reintegrării pe piaţa muncii.

            Astfel, persoanele cu dizabilităţi sunt mai întâi înregistrate, iar apoi li se oferă în mod gratuit informare, consiliere psihologică, consiliere şi orientare profesională, consiliere juridică, mentorat, tutoriat, dar şi cursuri de formare profesională efectivă. În plus, în cadrul Reţelei Naţionale de Suport iniţiate de Patronatul Medicinei Integrative, zeci de companii şi-au dat acordul să sprijine integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi şi să colaboreze îndeaproape cu Patronatul Medicinei Integrative pentru a găsi cele mai bune soluţii de angajare a persoanelor cu dizabilităţi.

            “Soluţia societăţii nu poate fi aruncarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa liberă să îşi găsească singure un loc de muncă, modalitate care este dificilă chiar şi pentru cei sănătoşi. Noi pregătim mai întâi familia să conştientizeze că persoana cu dizabilităţi este aptă de integrare socială, apoi pregătim persoana în cauză, identificând abilităţile sale şi ce fel de job i s-ar potrivi. Apoi muncim cu angajatorul care are, de multe ori, prejudecăţi, şi îi arătăm în ce fel poate integra în muncă persoane cu dizabilităţi. Abia apoi îi oferim persoanei respective locul de muncă unde însă nu o părăsim să se descurce singură, ci îi acordăm sprijinul unui tutore care îl ajută de la bun început şi pentru o perioadă de timp, până la integrarea efectivă, şi care o asistă în toate problemele legate de această integrare la locul de muncă. Este exact genul de măsuri de asistenţă specială recomandat de studiul INS şi el ar trebui extins la scara întregii societăţi”, a declarat Liviu Mandler, preşedintele Patronatului Medicinei Integrative.

Programul de măsuri de asistenţă specială este realizat de Patronatul Medicinei Integrative în cadrul proiectului european “Reţea regională pentru promovarea şi aplicarea conceptelor economiei sociale în vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investeşte în oameni!”, Axa 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie “Dezvoltare economiei sociale”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.