Acasă Politic Bucureşti: O natiune impovarata de coruptie

Bucureşti: O natiune impovarata de coruptie

DISTRIBUIȚI

Transparency International Romania solicita Guvernului sa adopte grabnic Strategia Nationala Anticoruptie105968 – 02122011 – Transparency International a adus pe 1 decembrie în faţa românilor o imagine tristă şi dezamagitoare a unei naţiuni împovărate de corupţie. Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) clasează România pe locul 75 din 183 de state analizate, cu un scor de 3,6 puncte din 10. Cu acest punctaj România este din nou corigentă, ocupând un loc 25 între cele 27 de state ale Uniunii Europene, fiind urmată doar de Grecia (3,4) şi de Bulgaria (3,3), ţări în care nemulţumirea cetăţenilor a degenerat în violenţe. Din păcate, situaţia corupţiei din România, semnalata permanent de presă, monitorizată de Comisia Europeană şi suportată de cetăţeni,

 a depăşit de mult nivelul îngrijorător şi a devenit alarmantă. În absenţa unei schimbări imediate de atitudine din partea decidenţilor politici, toţi ceilalţi actori, oricât ar încerca să fie de activi, rămân martorii şi victimele flagelului modern reprezentat de corupţie, prin care reprezentanţi aleşi democratic pot să ruineze o naţiune liberă si posibil prospera.

Manifestarile de coruptie sunt atât de profund întipărite în viaţa de zi cu zi încât legile şi mecanismele anticorupţie adoptate şi aflate în vigoare au încă un impact mic. Iar voinţa politică pare să fie acum doar una pe hârtie. Strategii sunt redactate, legi adoptate, instituţii înfiinţate, toate ca să prevină, să combată şi să sancţioneze corupţia. Insa dupa cum arata si ultimul indice de perceptie a coruptiei, rezultatele sunt negative – tendinta fiind inversa in loc sa fie pozitiva. Incompatibilităţile, conflictele de interese, traficul de influenţă la nivelul legislativului şi executivului, politizarea, nepotismul, mita la nivelul administraţiei publice şi instituţiilor de control, toate acestea trebuie eliminate. Iar posibilitatea ca situaţii similare să reapară trebuie prevenită prin luarea unor decizii mature şi curajoase, prin adoptarea şi implementarea imediată a unor politici publice realiste şi integrate.

Românii sunt dezamăgiţi de lipsa de eficientă a autorităţilor în a-i proteja de corupţie, fie că este abuz de resurse publice, luare de mită sau luare a deciziilor în mod secret, dar şi de lipsa de eficienţă în a descoperi şi sancţiona corupţia existentă.

„Considerăm că efortul conjugat al guvernanţilor şi al românilor poate să dea roade în lupta împotriva corupţiei. Este însă imperativ necesar să devenim conştienţi cu toţii de impactul negativ pe care corupţia îl are asupra noastră şi de amploarea acestuia, şi să reacţionăm împotriva corupţiei personal şi instituţional, în toate formele ei, la toate nivelurile, în toate instituţiile publice sau private”, se arată într-un comunicat remis PROMPT MEDIA.

Transparency International Romania solicită Guvernului să adopte grabnic Strategia Naţională Anticorupţie şi să depună toate eforturile necesare pentru a asigura funcţionalitatea mecanismelor de punere în aplicare şi monitorizare. „Totodată solicităm tuturor partidelor parlamentare, şi nu numai, să dea dovadă de maturitate politică şi să ofere sprijin în aplicarea Strategiei. Atragem atenţia că un document de strategie de natura şi amploarea acestuia nu are culoare politică, ci este un angajament naţional care trebuie să aibă continuitate între diferitele mandate, pentru atingerea impactului dorit. De asemenea, adoptarea unei strategii anticorupţie nu este o insignă cu lauri, ci un act de normalitate al oricărui Guvern”.

Transparency International Romania invită de asemenea reprezentanţii autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale să îşi asume cu maximă seriozitate rolul în lupta împotriva corupţiei şi să dea dovadă de consecvenţă şi verticalitate.

Atragem de asemenea atenţia liderilor şi oamenilor politici că lupta împotriva corupţiei nu este un subiect de propagandă electorală, ci un act de exemplu personal, şi le solicităm în consecinţă să dea dovadă de înţelepciune şi angajament atunci când vor aborda acest subiect în viitoarele platforme electorale. În acest sens, Transparency International Romania urmează să monitorizeze în mod strict, alături de partenerii săi, îndeplinirea acestor angajamente.

Reprezentanţii mediului de afaceri, ai asociaţiilor patronale şi sindicale şi ai organizaţiilor neguvernamentale sunt deopotrivă responsabili pentru promovarea transparenţei în rândul structurilor din care provin, precum şi pentru multiplicarea modelelor de integritate corporativă. Îi invităm pe toţi aceştia să fie activi şi acolo unde programul naţional anticorupţie se va dovedi neacoperitor, să uzeze de capacitatea lor de auto-reglementare şi să stabilească propriile standarde anticorupţie.

„Nu în ultimul rând, facem apel la cetăţenii României să refuze să mai fie părtaşi la corupţie şi sărăcie, să refuze să plătească orice fel de sume de facilitare, să se opună oricărei forme de mită, nepotism, trafic de influenţă sau conflict de interese şi să ia atitudine ori de câte ori sunt puşi în faţa unor astfel de situaţii. Dacă 1 Decembrie este un bun prilej pentru a vorbi despre fapte istorice şi eroi, astăzi este un bun prilej pentru a da dovadă de curaj! Lupta hotarita împotriva corupţiei generalizate trebuie să înceapă astăzi, de Ziua Nationala a Romaniei noastre” – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.