Acasă Politic Monica Macovei: Asistenta financiara trebuie cuplata cu masurile anticoruptie

Monica Macovei: Asistenta financiara trebuie cuplata cu masurile anticoruptie

DISTRIBUIȚI

106128 – 08122011 – Europarlamentarul Monica Macovei a deschis, miercuri, sesiunea plenara a conferintei “Combaterea coruptiei in UE. Transpunerea principiilor in practica,” organizata de Transparency International la Bruxelles. Monica Macovei a vorbit despre modul in care coruptia a contribuit la criza economica. “Coruptia costa multi bani, aproximativ 120 de miliarde de euro pe an, echivalentul bugetului Uniunii Europene. Coruptia aduce saracie, aduce neincredere in institutii”, a mai spus Monica Macovei. Monica Macovei a sustinut ca actuala criza economica este dublata de o criza de incredere care se manifesta pe doua planuri. “Unii cetateni din nordul Europei nu au incredere in cei din sud. Ei spun: noi muncim, platim taxe, respectam legile

si nu intelegem de ce trebuie sa continuam sa platim pentru altii care nu muncesc sau muncesc mai putin, nu platesc taxe si nu respecta legile. Celalalt plan este lipsa de incredere a cetatenilor europeni in institutii”, a explicat europarlamentarul.

Propunerea Monicai Macovei este ca fiecare pachet de asistenta financiara acordat tarilor cu datorii suverane sa fie insotit de masuri anticoruptie. “Trebuiesa le dam asigurari cetatenilor ca banii nu se vor pierde prin coruptie si nu vor ajunge in buzunare private. Trebuie sa stabilim masuri anticoruptie foarte stricte pentru controlul banilor din pachetele de asistenta”, a punctat Monica Macovei.

Cecilia Malmstrom, Comisar pentru afaceri interne, a subliniat de asemenea in cadrul conferintei importanta vointei politice si implementarii instrumentelor anticoruptie.

In ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare in cadrul caruia Romania si Bulgaria sunt evaluate de Comisia Europeana, Monica Macovei a declarat ca acesta este benefic pentru cele doua tari. “Ca unul dintre cei care au conceput MCV, sunt bucuroasa si mandra ca exista. MCV ajuta cu adevarat aceste doua tari si pe actorii politici si ai sistemului judiciar care vor sa continue reformele.  MCV este legat de aderarea la spatiul Schengen, mentine supravegherea Comisiei Europene si a statelor membre UE pentru ca aceste doua tari sa poata avansa”, a explicat Monica Macovei.

Monica Macovei a vorbit si despre mecanismul de raportare cu privire la coruptie in statele membre, adoptat in luna iunie 2011 de Comisia Europeana, si a accentuat ca trebuie sa aiba in vedere cateva zone prioritate, in care riscul aparitiei coruptiei este ridicat: achizitiile publice si finantarea partidelor politice. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.