Acasă Politic Strasbourg: Corina Cretu cere implicarea UE in verificarea cheltuielilor din sistemul medical...

Strasbourg: Corina Cretu cere implicarea UE in verificarea cheltuielilor din sistemul medical romanesc

DISTRIBUIȚI

106460 – 20122011 – Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a declarat ca implicarea insuficienta a Comisiei Europene in reducerea inegalitătilor în materie de sănătate intre tarile UE risca sa agraveze starea dezastruoasa a sistemului medical românesc, în special în mediul rural. Vicepresedintele PSD considera ca este necesara o mai mare implicare europeana, in special in evaluarea eficientei si corectitudinii cheltuielilor din sănătate.

„Incompetenta guvernamentala in administrarea serviciilor medicale si alocarea clientelara a banilor publici compromit indeplinirea obiectivului reducerii discrepantelor între sistemele de sănătate din tările membre ale Uniunii Europene – obiectiv stabilit prin Platforma europeană de combatere a sărăciei si a excluziunii sociale, parte integrantă a Strategiei Europa 2020”, a subliniat Corina Cretu, in replica la raspunsul Comisiei Europene la intrebarea scrisa privind imbunătătirea accesului românilor din mediul rural la servicii medicale.

In răspunsul oferit de comisarul european pentru Sanatate, John Dalli, se mentioneaza ca actiunea UE are drept scop să sprijine si să completeze actiunile nationale pentru administrarea serviciilor de îngrijire medicală. In acest sens, fondurile structurale joacă un rol important, in România fiind alocate aproximativ 150 de milioane de euro pentru reabilitarea spitalelor judetene si a unitătilor de tratament ambulatoriu în cadrul programului operational regional. „În plus, activitătile în domeniul sănătătii pot fi finantate în cadrul altor programe operationale pentru activităti precum: echipament de urgentă pentru spitale, crearea de întreprinderi mici si mijlocii în sectorul sănătătii, formarea personalului, cercetarea si inovarea si tehnologia informatiei”, se arata in raspunsul Comisiei Europene.

In interpelarea sa, europarlamentarul social-democrat a atras atentia asupra faptului ca, desi aproape jumătate din populatia României trăieste in mediul rural, numai 9% dintre medici profesează în sate, 97% din acestia fiind medici de familie. „Exodul de specialisti, salariile de mizerie, lipsa dotărilor necesare, fraudele de sute de milioane de euro din bugetul alocat sănătătii, recunoscute oficial si nesanctionate, erorile medicale nepedepsite si conditionarea actului medical de foloase materiale sunt câteva din elementele ce alcătuiesc o realitate dezolantă ce condamnă 10 milioane de români din mediul rural la inacces la servicii medicale decente”, a precizat Corina Cretu in intrebarea catre Comisia Europeana. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.