Acasă Politic Strasbourg: Corina Cretu impotriva incalcarii drepturilor omului sub influenta extremismului religios

Strasbourg: Corina Cretu impotriva incalcarii drepturilor omului sub influenta extremismului religios

DISTRIBUIȚI

106389 – 16122011 – Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a pledat, in sesiunea plenara de la Strasbourg, pentru imbunatatirea conditiei femeilor din Afganistan si Pakistan si pentru respectarea drepturilor omului in Azerbaidjan. In interventiile din cadrul dezbaterilor consacrate cazurilor de incalcare a libertatilor fundamentale, europarlamentarul roman a condamnat rolul nefast al extremismului religios in incalcarea drepturilor cetatenilor.

„Este revoltător că situaţia femeilor din Afganistan este încă aproape neschimbată la 10 ani de la semnarea Acordului de la Bonn privind crearea guvernului de tranziţie sub preşedinţia lui Hamid Karzai”, a declarat Corina Cretu, precizand ca sunt profund îngrijorătoare cotele ridicate ale mortalităţii la naştere şi infantile, marginalizarea femeii în societate, existenţa în unele regiuni ale tribunalelor fundamentaliste şi atacurile armate frecvente împotriva fetelor şi femeilor care frecventează şcoli sau încearcă să participe la viaţa publică. „În ciuda progreselor în privinţa reprezentării lor în Parlament şi administraţie, femeile afgane rămân victimele violenţei domestice, a traficului şi căsătoriilor forţate, a lipsei de asistenţă medicală şi a discriminării poliţieneşti şi judiciare”, a subliniat vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare.

De asemenea, Corina Cretu a criticat violentele prin care se incearca impiedicarea accesului fetelor din Pakistan la sistemul educational, explozia de sâmbăta trecuta de la o scoala de fete fiind elocventă pentru condiţia femeilor din această ţară cu care Uniunea Europeană încearcă să dezvolte un parteneriat care riscă să fie subminat de încălcarea brutală a drepturilor omului.

In cadrul discutiei despre asasinarea jurnalistului azer Rafiq Tagi, Corina Cretu a condamnat acest asasinat odios, care demonstrează consecinţele extremismului religios în privinţa drepturilor omului, în primul rând a dreptului esenţial la viaţă.

„Uciderea acestui proeminent jurnalist ridică serioase semne de întrebare în legătură cu situaţia drepturilor omului în Azerbaidjan. Faptul este cu atât mai îngrijorător cu cât această ţară este membră a Parteneriatului estic, a Consiliului Europei şi participă activ la politica europeană de vecinătate. Şi totuşi, în ciuda parteneriatelor sale internaţionale, Azerbaidjanul nu a reuşit încă să îşi demonstreze angajamentul serios în vederea asigurării libertăţii presei şi a protejării militanţilor pentru respectarea libertăţilor fundamentale”, a declarat Corina Cretu.

Europarlamentarul social-democrat a adresat un apel autorităţilor azere să efectueze o anchetă urgentă şi obiectivă cu privire la circumstanţele înjunghierii lui Rafiq Tagi şi să acţioneze cu toată responsabilitatea pentru a pune capăt impunităţii de care se bucură autorii crimelor săvârşite în numele unor convingeri religioase. De asemenea, Corina Cretu a solicitat Comisiei şi celorlalte instituţii europene să condiţioneze orice progres în cooperarea cu Azerbaidjan de garantarea respectării drepturilor omului. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.