Acasă Politic Acord de principiu intre statele Uniunii Europene privind noul pact bugetar

Acord de principiu intre statele Uniunii Europene privind noul pact bugetar

DISTRIBUIȚI

106954 – 13012012 – Tarile europene au ajuns joi seara la un acord asupra liniei generale a noului pact bugetar care ar trebui sa intareasca disciplina fiscala in zona euro, in special, prin stabilirea unei reguli de aur pentru revenirea la un echilibru bugetar, au declarat surse diplomatice citate de Euractiv.ro. „Exista un acord in linii mari,” a spus una dintre surse. Un text de compromis urmeaza sa fie redactat si sa fie prezentat ministrilor de finante europeni, care se intalnesc pe 23 si 24 ianuarie. „Am facut progrese semnificative astazi. Putem spune ca exista un acord de principiu intre toti participantii”, a adaugat una din surse. „Exista inca unele aspecte care urmeaza sa fie stabilite. Aceastea se refera la rolul exact care urmeaza sa fie atribuit Comisiei Europene,

pentru a supraveghea obligativitatea inscrierii regulii de aur in constitutiile tarilor sau in legislatii similare”, a declarat o alta sursa diplomatica.

Continutul pactului fiscal, refuzat de Marea Britanie, a fost obiectul unor negocieri intense. De la sfarsitul lunii decembrie au avut loc numeroase discutii tehnice, la nivel de functionari cu rang inalt din tarile membre ale UE, pentru finalizarea textului privind noul pact bugetar, decis cu ocazia ultimului summit european.

Decizia de a stabili un nou pact fiscal a fost luata pe 9 decembrie, de catre liderii tarilor europene. Scopul sau a fost crearea unui nou cadru obligatoriu, menit sa reduca deficitul public si datoriiile suverane, ca parte a unui tratat, in centrul caruia se vor afla tarile din zona euro si alte state UE care doresc sa se alature pactului.

Acesta prevede, in special, infiintarea unui „reguli de aur”, stabilite cu scopul de a echilibra finantele publice si de a aplica sanctiuni financiare automate, atunci cand deficitele statelor depaseasc 3% din PIB. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.