Acasă Politic Bruxelles: Moneda de 2 euro rămâne de departe moneda cea mai des...

Bruxelles: Moneda de 2 euro rămâne de departe moneda cea mai des falsificată

DISTRIBUIȚI

107413 – 27012012 – Numărul monedelor euro falsificate retrase din circulaţie a scăzut cu 15%, ajungând la 157.000 faţă de 186.000 de monede în anul anterior. Moneda de 2 euro rămâne de departe moneda cea mai des falsificată, reprezentând aproape două treimi dintre toate monedele euro falsificate identificate. Volumul scăzut de monede euro falsificate reprezintă rezultatul eforturilor combinate ale statelor membre, ale Comisiei/OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) şi ale celorlalte instituţii europene.

Numărul total de monede falsificate este foarte mic în comparaţie cu numărul total de aproximativ 16 miliarde de monede euro autentice, puse în circulaţie din rândul celor mai mari cupiuri (50 de cenţi, 1 euro, 2 euro), ceea ce este echivalent cu o monedă contrafăcută la 100.000 de monede autentice.

Algirdas Šemeta, comisarul responsabil cu măsurile antifraudă, a declarat: „Proprietarii de magazine, întreprinderile mici şi cetăţenii sunt în mod deosebit expuşi riscului de a primi monede şi bancnote false. Combaterea falsificării banilor este, prin urmare, vitală pentru protejarea contribuabililor cinstiţi. Sunt foarte mulţumit că moneda euro este bine protejată prin activitatea OLAF. Vom continua să depunem eforturi pentru a identifica monedele ilegale şi a eradica aceste activităţi ilicite din întreaga Europă.”

Un set amplu de măsuri de prevenire şi detectare în statele membre şi la nivelul UE au dat rezultate bune în lupta împotriva falsificării monedei euro. Acestea includ legislaţie, analiză şi cooperare tehnice, coordonarea în materie de aplicare a legii, precum şi cooperarea judiciară. Monedele falsificate pot fi de asemenea respinse de distribuitoarele automate şi de alte aparate care funcţionează cu monede şi sunt reglate corespunzător.

Aceste măsuri reflectă eforturile şi progresele făcute de statele membre şi de instituţiile UE pentru a identifica şi a retrage din circulaţie monedele euro falsificate. Pentru a sprijini aceste eforturi, Parlamentul European şi Consiliul UE au adoptat un regulament care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012 şi stabileşte normele aplicabile instituţiilor financiare pentru a se asigura că toate monedele euro pe care acestea le repun în circulaţie sunt autentice.

În ceea ce priveşte bancnotele euro falsificate, aproximativ 606.000 de bucăţi au fost retrase din circulaţie în 2011, după cum a anunţat Banca Centrală Europeană, care este responsabilă cu protejarea bancnotelor împotriva falsificării. Numărul total de bancnote falsificate retrase din circulaţie în 2011 a fost cu 19,3% mai mic decât cel din 2010. Majoritatea cupiurilor falsificate sunt în continuare cele de 20 şi de 50 de euro.

Comisia derulează Programul Pericles, un program de schimb, asistenţă şi formare special conceput pentru combaterea falsificării monedei euro. În 2011, Comisia/OLAF au desfăşurat în total, în cadrul programului, 16 proiecte pentru protejarea bancnotelor şi a monedelor euro împotriva falsificării. Este vorba, în principal, de conferinţe şi seminare destinate reprezentanţilor autorităţilor naţionale însărcinate cu aplicarea legii, băncilor centrale naţionale, băncilor comerciale, birourilor de schimb valutar şi autorităţilor judiciare. Proiectele au avut ca obiectiv furnizarea de asistenţă tehnică, ştiinţifică şi operaţională, furnizarea de formare profesională specializată, îmbunătăţirea cooperării dintre autorităţile competente şi creşterea gradului de sensibilizare cu privire la falsificarea monedei euro. Aceste activităţi ar trebui să fie continuate în cadrul Programului Pericles 2000, propus de Comisie şi transmis Parlamentului European şi Consiliului UE în decembrie 2011. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.