Acasă Politic Bruxelles: O noua strategie europeana pentru bunastarea animalelor

Bruxelles: O noua strategie europeana pentru bunastarea animalelor

DISTRIBUIȚI

107158 – 20012012 – Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie de patru ani (2012-2015), care îşi propune să îmbunătăţească în continuare bunăstarea animalelor în Uniunea Europeană.

“Recenta intrare în vigoare a legislaţiei privind găinile ouătoare a demonstrat că persistă unele probleme în materie de bunăstare a animalelor în mai multe state membre. Deşi se depun anumite eforturi, multe aspecte trebuie abordate în mod diferit, pentru a obţine rezultate mai durabile. Noua strategie va permite operatorilor, datorită unei flexibilităţi adecvate, să atingă standardele necesare de bunăstare a animalelor pe căi diferite. O optimizare a coerenţei politicilor şi a transparenţei pieţei, cu ajutorul unui cadru legislativ cuprinzător privind bunăstarea animalelor, va minimiza tensiunile reale sau percepute între bunăstarea animalelor şi economie. Măsurile privind bunăstarea animalelor trebuie să fie rentabile. Propunerea de consacrare a resurselor educaţiei şi formării ar trebui să fie extrem de rentabilă, atât din punct de vedere economic, cât şi în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor”, a declarat comisarul UE pentru Sănătate şi Consumatori, John Dalli.

Nevoia unei schimbări – Legislaţia UE privind bunăstarea animalelor, dezvoltată ca răspuns la situaţiile neprevăzute şi la solicitările politice constatate în decursul ultimelor 3 decenii, este adesea detaliată şi adaptată sectorului, dar neuniformă în ceea ce priveşte domeniul său de aplicare. Aplicarea neuniformă a acestor norme în statele membre creează condiţii inegale în acest sector economic important. Ținând cont de diversitatea sistemelor climatice, a solurilor şi a sistemelor agricole în care trebuie să fie aplicată legislaţia, acest domeniu al legislaţiei europene necesită o schimbare.

Noua strategie a fost adoptată sub forma unei comunicări a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu şi Comitetul Economic şi Social European

Motivul persistenţei problemelor – Comunicarea Comisiei identifică lipsa aplicării legislaţiei UE de către statele membre într-o serie de domenii ca fiind una dintre problemele majore care afectează în mod negativ bunăstarea animalelor în UE. Un alt obstacol în calea punerii în aplicare integrale şi uniforme constă în faptul că piaţa nu oferă suficiente stimulente economice pentru respectarea dispoziţiilor.

De asemenea, comunicarea constată că numeroase părţi implicate nu dispun de suficiente cunoştinţe privind bunăstarea animalelor, subliniind totodată lacunele existente în legislaţia UE, care îngreunează asigurarea condiţiilor de bunăstare adecvate pentru anumite categorii de animale.

Acţiuni sugerate – Pentru a aborda problemele şi preocupările respective, strategia prevede o dublă abordare: o propunere de legislaţie cuprinzătoare privind bunăstarea animalelor şi o consolidare a acţiunilor curente. Legislaţia propusă ar trebui să promoveze o abordare inovatoare, care să se concentreze asupra rezultatelor concrete privind bunăstarea animalelor, şi nu asupra unor factori mecanicişti, precum şi să valorizeze mai mult educaţia şi formarea profesională a tuturor părţilor interesate.

Cel de-al doilea element propune o consolidare şi o optimizare a acţiunilor actuale ale Comisiei: îmbunătăţirea instrumentelor pentru consolidarea respectării cerinţelor juridice de către statele membre; stimularea cooperării internaţionale deja existente privind aspectele legate de bunăstarea animalelor; comunicarea unor informaţii mai bune consumatorilor şi realizarea unor studii în situaţiile în care bunăstarea animalelor pare să se confrunte cu cele mai multe probleme.

În 2006, Comisia a adoptat pentru prima dată o strategie privind bunăstarea animalelor. Planul de acţiune comunitar privind protecţia şi bunăstarea animalelor din perioada 2006-2010 a grupat diferitele aspecte ale politicii UE în materie de bunăstare a animalelor, care se aplică în cazul a miliarde de animale deţinute în scopuri economice.

Noua strategie se bazează pe cea veche şi, în special, pe învăţămintele extrase din experienţa dobândită pe parcursul celor cinci ani de punere în aplicare a primului plan de acţiune. Necesitatea unei noi strategii devine cu atât mai evidentă dacă se ia în considerare importanţa animalelor în viaţa noastră de zi cu zi.

Sectorul agricol este cel mai mare în ceea ce priveşte utilizarea animalelor. În fermele din întreaga UE există aproximativ două miliarde de păsări (pui destinaţi producţiei de carne, găini ouătoare, curcani, raţe şi gâşte) şi trei sute de milioane de mamifere (bovine, porcine, ovine etc.). Populaţia animalelor de companie este, de asemenea, foarte importantă în UE. Se estimează că există aproximativ o sută de milioane de câini şi pisici în Uniune. Valoarea anuală a creşterii animalelor în UE este estimată la aproximativ 150 de miliarde de euro. Contribuţia Uniunii la sprijinirea bunăstării animalelor este estimată la 70 de milioane de euro pe an, fiind direcţionată fie către agricultori sub forma unor plăţi în favoarea bunăstării animalelor în cadrul programelor de dezvoltare rurală, fie către alte activităţi legate de bunăstarea animalelor, precum cercetarea, studiile economice, comunicarea, formarea şi educaţia etc. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.