Acasă Politic Bucuresti: Construirea depozitului de deseuri radioactive de la Saligny, oprita în instanta

Bucuresti: Construirea depozitului de deseuri radioactive de la Saligny, oprita în instanta

DISTRIBUIȚI

107315 – 25012012 – Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au cerut, în mai 2010, Curţii de Apel Bucureşti suspendarea autorizaţiei parţiale de amplasare a Depozitului Final de Deşeuri Slab şi Mediu Radioactive (DFDSMA). Deşi iniţial procesul a fost pierdut în februarie 2011, ulterior Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat o decizie definitivă şi irevocabilă împotriva proiectului în ianuarie 2012.

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a autorizat construirea unui depozit de deşeuri slab şi mediu radioactive pe raza localităţii Anghel Saligny din judeţul Constanţa. Depozitul ar urma să fie situat la mai puţin de un km distanţă de gospodăriile locuitorilor. Contrar prevederilor tratatului de la Aarhus, statul nu a derulat consultări cu publicul pe tema acestui depozit. Pentru construirea acestui depozit vor defrişate peste zece hectare de pădure.

„Problema depozitului de la Saligny este un exemplu clasic de evitare a implicării publice şi de fentare a legislaţiei internaţionale, cauzat parţial de faptul că organismul de reglementare a activităţilor nucleare, CNCAN, nu este unul independent. Acest caz vine în completarea imaginii întunecate pe care energia nucleară o are deja în lume.”, a declarat Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România. „Ne aşteptăm ca şi în viitor accesul populaţiei la adevăr, în privinţa activităţilor nucleare, să fie îngrădit în condiţii similare.”, a adaugat acesta.

„Legislaţia 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare permite stabilirea amplasamentului, achiziţionarea terenului, precum şi realizarea altor documentaţii precum proiectului tehnic, al planului de amplasament, fără realizarea evaluării strategice de mediu şi a evaluării impactului asupra mediului. Acest lucru este posibil datorită necorelării acestei legi cu legislaţia comunitară, respectiv cu Directiva SEA 42/2001/CE şi 87/335/CEE, transpuse în România prin HG 1076/2004 şi respectiv HG 445/2009”, a declarat Cătalina Rădulescu, avocat la Centrul de Resurse Juridice.

ÎCCJ a admis recursul şi a suspendat autorizaţia parţială de amplasare a DFDSMA. Această autorizaţie parţială este emisă de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare în beneficiul Agenţiei Nucleare pentru Deşeuri Radioactive.

Greenpeace şi CRJ au solicitat instanţei şi anularea acestei autorizaţii în iulie 2010. Cererea a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti în februarie 2011. Recursul este pe rolul ICCJ cu termen în iunie 2012. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.