Acasă Politic Bucuresti: Curs de combatere a discrimarii tiganilor pentru studentii la medicina

Bucuresti: Curs de combatere a discrimarii tiganilor pentru studentii la medicina

DISTRIBUIȚI

107319 – 25012012 – Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS) organizează vineri, 27 ianuarie 2012, Conferinţa Internaţională cu tema „Etică şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate din România”, la Bucureşti. Conferinţa este creditată de către Colegiul Medicilor din România cu credite EMC.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, cu European Roma Rights Centre şi cu Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România. Finanţatorul proiectului este Open Society Foundations/Roma Health Project.

În cadrul conferinţei va fi prezentat suportul de curs „Etică şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate”, care reprezintă rezultatul campaniei de advocacy pentru introducerea în curriculum-ul universitar a unei unităţi de curs în domeniul eticii şi nediscriminării grupurilor vulnerabile cu relevanţă în serviciile medicale şi de sănătate. Manualul a fost elaborat în cadrul proiectului „Sănătate şi Nediscriminare”, derulat de către Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială cu sprijinul financiar al Open Society Foundations/ Roma Health Project şi este predat în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi începând cu anul universitar 2011-2012.

            Este un fapt singular că, la iniţiativa unei organizaţii neguvernamentale, se promovează şi se reuşeşte introducerea unui astfel de curs, iar o universitate de prestigiu internaţional acceptă o provocare ambiţioasă pe un subiect relativ nou în domeniul învăţământului superior.

            Prin prezenta lucrare, ADIS intenţionează să aducă în atenţia studenţilor din cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie noţiuni elementare cu privire la etica medicală, fenomenul discriminării şi minoritatea romă, în vederea formării unei atitudini tolerante şi deschise faţă de grupuri vulnerabile, cu focalizare pe minoritatea romă.

În Romania, conform recensământului din anul 2002, trăiesc 535.250 de romi. Neoficial însă, numărul acestora este mult mai mare. Conform unei cercetări efectuate în 2011 la solicitarea Asociaţiei pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială, 96% dintre respondenţi consideră că există discriminare în sistemul de sănătate din România.

Subiecţii au fost selectaţi din rândul studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi. Scopul cercetării a fost de a estima gradul de interes al studenţilor de a participa la un curs universitar privind combaterea intoleranţei şi a discriminării persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor de etnie romă. Cercetarea a intervievat 116 cazuri validate. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.