Acasă Politic Bucuresti: Deutsche Welle: Manifestatiile din Romania sunt o ameninatare mai mare pentru...

Bucuresti: Deutsche Welle: Manifestatiile din Romania sunt o ameninatare mai mare pentru opozitie decat pentru Guvern

DISTRIBUIȚI

107118 – 19012012 – Manifestaţiile din aceste zile, dominate în mod difuz de problematica economică, sunt o ameninţare mai mare pentru opoziţie decât pentru Guvern, potrivit Deutsche Welle.

Opoziţia are, fireşte, de câştigat de pe urma protestelor, dar riscurile sunt mai mari decât beneficiile. Nimic nu este mai periculos acum decât să se identifice cu insurecţia străzii. USL a făcut eforturi mari să formuleze un program de guvernare sobru şi plauzibil care, să împace exigenţele macro-economice cu nevoia unui impuls în economie, dar insurecţia, impulsul necontrolat al străzii riscă să ducă lucrurile într-o altă direcţie. Se ştie că schimbările politice făcute sub imperiul emoţiei au programe maximale. În 1990, guvernul a cheltuit în câteva luni întreaga rezervă valutară a ţării, făcând importuri de alimente. ”România revoluţionară” organizase, pe ruinele vechiului regim, un banchet de sărbătoare excesiv de risipitor.

Programul economic al USL, care de aproximativ un an de zile a rămas neschimbat, conservă ţintele mici ale deficitului bugetar, dar propune în schimb relaxarea fiscalităţii. Oricât ar părea de surprinzător, programul USL este în anumite privinţe mai liberal decât programul guvernului actual axat pe constrângere şi prudenţă maximă. Evident problema majoră a unui asemenea guvern ar fi să împace reducerea anunţată a impozitelor cu exigenţa creşterii încasărilor la buget. În termeni generali este exact problema pe care promitea să o rezolve Alianţa DA la finele anului 2004, dar de astă dată în condiţii mult mai constrângătoare: creştere economică redusă şi scadenţe mari la împrumuturi externe.

Opoziţia pare conştientă că după alegeri nu va putea organiza un nou banchet de sărbătoare, dar presiunile sunt mari şi ele sunt amplificate de propria retorică. Manifestaţiile din aceste zile, dominate în mod difuz de problematica economică,  sunt de aceea o ameninţare mai mare pentru opoziţie decât pentru Guvern. La urma urmelor Guvernul nu mai are multe de pierdut, deoarece se află la nivelul cel mai de jos al încrederii publice, în schimb Opoziţia riscă să cedeze tentaţiei facile de a prelua revendicările străzii tale quale. Cu cât se va tensiona mai mult lupta politică cu atât vor spori şi tentaţiile populiste. De aceea este preferabilă o ambianţă politică mai calmă, care să îngăduie expunerea relaxată a punctelor de vedere.

Dar dacă relaxarea pare să fie ceva foarte îndepărtat de vină este şi preşedintele Traian Băsescu care promite mereu să împiedice o firească alternanţă la guvernare. Strada s-a inflamat şi ea din cauza baricadei pe care o ridică pas cu pas preşedintele în pofida opţiunilor populare. PDL este un partid moralmente epuizat şi care are nevoie să se refacă şi să reflecteze la foarte multe subiecte, iar, vrând nevrând, USL se află astăzi în topul încrederii publice. A demoniza mereu opoziţia şi a te baricada pe poziţii de superioritate absolută este ceva profund dăunător care va altera şi mai mult viaţa politică românească. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.