Acasă Politic Bucuresti: DNA cere arestarea preventiva a sefului Parchetului Sectorului 4 si a...

Bucuresti: DNA cere arestarea preventiva a sefului Parchetului Sectorului 4 si a secretarului general al Primariei Sectorului 1

DISTRIBUIȚI

107166 – 20012012 – Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început cercetarea penală în cazul prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, pentru efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată, favorizarea infractorului, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi şantaj, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

În acelaşi dosar este cercetat penal şi secretarul general al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Bogdan-Nicolae Grigorescu, pentru efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată, conflict de interese şi şantaj în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, Mihai Betelie şi Bogdan-Nicolae Grigorescu, secretarul general al Primăriei Sectorului 1, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privitoare la incompatibilităţi prevăzute în Statutul judecătorilor şi procurorilor şi, respectiv, în Legea administraţiei publice locale, au efectuat, prin persoane interpuse, activităţi financiare, ca acte de comerţ, şi au participat la administrarea S.C. Enviroservice S.R.L. Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase materiale necuvenite. Atribuţiile de administrare a acestei societăţi comerciale, ai cărei reprezentanţi legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpaţi, au fost împărţite între aceştia din urmă. Concret, inculpaţii s-au ocupat în fapt de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achiziţionarea deşeurilor colectate selectiv în vederea reciclării) implicându-se în mod direct în tot ceea ce însemna funcţionarea acesteia: relaţiile cu partenerii de afaceri, selecţia de personal şi plata salariilor, achiziţii de utilaje şi plata acestora, relaţiile cu unităţile bancare, distribuţia mărfurilor, plata chiriei etc. Bogdan-Nicolae Grigorescu a finanţat activitatea firmei cu suma de 50.000 de euro. În acest context, în scopul de a beneficia, în interesul acestei afaceri, de influenţa şi autoritatea de care se bucura o persoană, membru al filialei Ilfov a unui partid politic, Betelie şi Grigorescu i-au solicitat acestei persoane să le faciliteze desfăşurarea activităţilor lor comerciale. În condiţiile în care o societate comercială aflată în relaţii contractuale cu Enviroservice a încetat derularea acestui contract pe fondul existenţei unor nereguli, Betelie şi Grigorescu, profitând de funcţiile publice deţinute, au exercitat presiuni asupra reprezentanţilor acestei firme pentru ca aceştia să nu sisteze contractul respectiv.

De asemenea, în cursul lunii iunie 2011, Betelie, în condiţiile în care a aflat în mod nelegal de proceduri referitoare la punerea în executare a unei autorizaţii emise, în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură penală, într-un dosar penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a făcut demersuri pentru divulgarea acestei operaţiuni în scopul de a zădărnici urmărirea penală a persoanelor vizate în dosarul respectiv.

Având în vedere calitatea de magistrat a lui Betelie, pe 18 ianuarie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat perchiziţionarea şi reţinerea acestuia, iar la data de 19 ianuarie 2012, Secţia pentru procurori a încuviinţat arestarea sa.

Pe 19 ianuarie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.