Acasă Politic Bucuresti: Intalnirea ministrului Baconchi cu congresmanul american Steve Chabot

Bucuresti: Intalnirea ministrului Baconchi cu congresmanul american Steve Chabot

DISTRIBUIȚI

106995 – 15012012 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut o întrevedere cu Steve Chabot, membru al Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA.

Discuţiile s-au concentrat pe teme de interes major de pe agenda bilaterală, cu precădere pe eforturile comune de punere în aplicare a prevederilor Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, adoptate la Washington, la 13 septembrie 2011, perspectiva accederii României în programul Visa Waiver şi consolidarea componentei economice a cooperării bilaterale, precum şi pe o serie de aspecte de pe agenda globală, cu accent pe evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi contribuţia internaţională la eforturile de construcţie democratică a statelor din regiune.

În cadrul discuţiilor a fost exprimată satisfacţia pentru consolidarea Parteneriatului Strategic româno-american, prin adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, respectiv intrarea în vigoare, la 23 decembrie 2011, aAcordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. În acest context, ministrul Afacerilor Externe a subliniat incompatibilitatea dintre relaţia de Parteneriat Strategic dintre cele două state şi menţinerea regimului de vize pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în SUA şi a solicitat sprijin, inclusiv în dezbaterile pe această temă la nivelul Congresului american, pentru soluţionarea, în cel mai scurt timp posibil, a acestei chestiuni.

Ministrul Baconschi a solicitat, de asemenea, sprijinul interlocutorului pentru promovarea, la nivelul circumscripţiei pe care acesta o reprezintă, în Congresul de la Washington, a obiectivului sporirii investiţiilor americane în ţara noastră.

„Invităm companiile americane să investească într-un mediu de afaceri sigur şi favorabil, într-o ţară care reprezintă unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite”,a subliniat demnitarul român. 

În contextul recentei lansări a noii Strategii de apărare a Statelor Unite ale Americii, la 5 ianuarie 2012, congressman-ul Chabot a dorit să reafirme menţinerea angajamentului american în Europa, arătând că, în pofida atenţiei sporite acordate regiunii Asia-Pacific în cadrul noii strategii, interesul şi atenţia Statelor Unite faţă de relaţia cu partenerii europeni nu s-a diminuat.

Ministrul Afacerilor Externe l-a încurajat, totodată, pe congressman-ul american să ia în considerare posibilitatea de a se alătura Caucus-ului pentru România din cadrul Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, sugestie pe care acesta a primit-o cu maximă deschidere.

Vizita congressman-ului american în România face parte dintr-un turneu realizat de acesta în Israel, Qatar şi Albania.

Steve Chabot deţine, în prezent, funcţia de preşedinte al Sub-comitetului pentru Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, din cadrul Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.