Acasă Politic Bucureşti: Baconschi intoarce spatele UDMR

Bucureşti: Baconschi intoarce spatele UDMR

DISTRIBUIȚI

106849 – 10012012 – Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că românii din străinătate nu trebuie lipsiţi de votul prin corespondenţă  din cauza unui partener de coaliţie, referindu-se la refuzul categoric al UDMR în această privinţă. Votul prin corespondenţă e „un drept al românilor de pretutindeni, adică al tuturor cetățenilor români. Şi vedeţi, nu avem încă rezultatele finale ale recesământului, dar se conturează o cifră clară, şi anume că 15% dintre români trăiesc deja în alte state. Asta ne obligă cu atât mai mult din punct de vedere politic şi democratic să le oferim şansa de a participa la vot şi de a decide soarta ţării”, a declarat Baconschi la Radio România Actualităţi, ca iniţiatorul al unui proiect de lege în acest sens.

”Eu am redactat un proiect de lege, care a fost citit în guvern o dată, după care s-a blocat pentru că UDMR avea niște rezerve. Negocierile ar trebui să continue, pentru că n-o să lipsim de vot românii noștri din străinătate pentru că se opune un partener din coaliție. Trebuie să vedem dacă el va fi adoptat până în alegerile din noiembie, eu voi milita pentru această intrare în vigoare a legii”, a precizat prim-vicepreședintele PDL.

Baconschi a mai spus că nu și-ar dori o adoptare a legii prin asumare guvernamentală. „Nu mi-aș dori prin asumare ca procedură de promovare a acestui act legislativ, dar e politic extrem de important pentru că românii care trimit bani acasă, idei europene, se întorc și susțin familiile lor, sunt parte din națiunea noastră, au acest drept, nu li se poate refuza acest drept și, totodată, pe lângă biserici și parohiile românești din străinătate nu au o altă legătură civică cu România. Numai prin vot se creează o legătură politică, un contract între ei și țară, astfel încât nu cred că există contraargumente, inclusiv temerile populiste cu privire la o așa-zisă intenție de fraudă. Gândiți-vă că sunt zeci de state foarte democratice, supercivilizate care folosesc votul prin corespondență fără probleme”, a mai spus Baconschi. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.