Acasă Politic Bucureşti: Petrom, Rompetrol, MOL, Agip şi Lukoil, sancţionate cu câte trei la...

Bucureşti: Petrom, Rompetrol, MOL, Agip şi Lukoil, sancţionate cu câte trei la sută din cifra de afaceri

DISTRIBUIȚI

106847 – 10012012 – Petrom, Rompetrol, MOL, Agip şi Lukoil au fost sancţionate cu 880 milioane de lei, aproximativ trei la sută din cifra de afaceri în urma unei investigaţii a Consiliului Concurenţei, făcută mai mult la presiunea mass-media.  Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat marţi că principalele şase companii petroliere din România au fost sancţionate cu 880 milioane de lei, reprezentând aproximativ trei la sută din cifra de afaceri pe 2010, pe motiv că s-au înţeles să retragă în 2008 de pe piaţă sortimentul de benzină Eco Premium. Această amendă reprezintă cea mai mare sancţiune dată de Consiliul Concurenţei. Este vorba despre singura sancţiune dată în Uniunea Europeană companiilor petroliere pe probe directe.

 

Consiliul Concurenţei anunţa în noiembrie 2011 că are dovezi că firmele care comercializează carburanţi, anchetate din 2005 de autorităţi, au încălcat legea. „Echipa consideră că are dovezi că există o încălcare a legii de către companiile implicate. Partea care priveşte preţurile e o parte amplă. Vă daţi seama că sunt ani de zile de fapte care sunt analizate. Noi încercăm s-o terminăm cât de curând posibil. „Evident, atunci când vorbim de firme mari şi de piaţa carburanţilor pe piaţa europeană nu am bariere şi nu e legat numai de o piaţă naţional”, a declarat Chiriţoiu.

În martie 2011 premierul Emil Boc a solicitat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să declanşeze inspecţii fiscale generale la companiile petroliere pentru a verifica dacă veniturile realizate din creşterea preţurilor la combustibil sunt reflectate în profitul firmelor şi implicit, în impozite şi taxe.

Ministrul Finanţelor Publice Gheorghe Ialomiţianu spunea tot atunci că majorările succesive ale preţurilor la carburanţi nu sunt justificate şi ele s-au produs din cauză că producătorii aveau în plan aceste creşteri, dar şi din cauza modului de privatizare a societăţilor petroliere. „Este un lucru rău că se majorează preţurile pentru că aceste majorări nu sunt justificate. Mulţi producători au spus că din cauza accizelor. Eu cred că aceşti producători aveau în plan majorarea preţurilor”. „Eu cer NAF şi Consiliului Concurenţei să-şi continuie verificările pentru că aceste preţuri sunt majorate în mod nejustificat şi să vedem dacă nu sunt şi unele înălcări ale legii. Sigur că aceste majorări vin şi din cauza modului de privatizare, aşa cum spunea domnul prim ministru, pentru că privatizarea s-a făcut în mod incorecta, susţinea Ialomiţianu.

În 2010, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului.

Comisia Europeană a anunţat că susţine concluziile investigaţiei şi a recomandat sancţionarea companiilor anchetate, întrucât piaţa de profil românească face parte din cea europeană.

Cea mai mare sancţiune pe care o poate aplica Consiliul Concurenţei unei companii este amendarea cu zece% din cifra de afaceri. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.