Acasă Politic Bucureşti: Românii se tem cel mai mult de boală şi de inflaţie

Bucureşti: Românii se tem cel mai mult de boală şi de inflaţie

DISTRIBUIȚI

106987 – 15012012 – Nivelul de trai si starea de sănătate sunt riscurile cele mai mari percepute de români, iar pe lista temerilor în top se află viitorul copiilor lor, dar si preturile, criminalitatea si infractiunile. Peste 80% dintre respondentii unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie – IRES se tem, în viitor, de o scădere a veniturilor, iar un procent similar dintre ei se tem de inflatie. Trei sferturi dintre persoanele intervievate se tem de boală, iar pe jumătate dintre acestea le îngrijorează dobânda la bancă. Printre cele mai mari temeri ale românilor se află cea pentru viitorul copiilor lor, motiv de îngrijorare pentru 83% dintre respondenti, precum si preturile (81%) si criminalitatea si infractiunile (80%). Aceste temeri sunt urmate de frica de boală (74%),

de cea de tulburări sociale (70%), de somaj (59%), de atac terorist (46%) si de război (43%).

Cei mai multi români (81%) spun că, personal, simt efectele crizei economice, în timp ce 84% spun că familia lor este afectată de această criză, iar o proportie similară, 85%, declară că această criză afectează bugetul familiei.

Doar 54% dintre români sunt multumiti de sănătatea lor, în timp ce si mai putini sunt multumiti de serviciul pe care îl au – 33%, de felul în care trăiesc – 31% sau de banii pe care îi au – 25%.

Respondentii tind să considere că viata lor s-a înrăutătit din 2010 în proportie mai ridicată decât cum că s-ar fi îmbunătătit sau ar fi rămas la fel; astfel, lucrurile au mers mai prost în 2011 pentru 46% dintre ei, au mers la fel pentru 32% si au mers mai bine pentru 22%. Acestia devin si mai pesimisti când sunt întrebati cum consideră că este viata oamenilor din localitatea în care trăiesc, comparativ cu anul anterior, întrucât 57% consideră că este mai proastă, 24% că este aproximativ la fel si doar 11% că este mai bună. Această atitudine se accentuează si mai mult când respondentii se raportează la oamenii din tară, ei considerând în proportie de 74% că viata acestora a fost mai proastă în 2011, comparativ cu 2010.

Când vine vorba de cauzele problemelor pe care le au, persoanele intervievate consideră în proportie de 60% că veniturile sunt de vină în mare sau foarte mare măsură. Locul de muncă este considerat o sursă de probleme în mare sau foarte mare măsură de către 36% dintre respondenti, în timp ce cheltuielile de întretinere a locuintei sunt învinuite de 64% dintre ei.

41% dintre persoanele intervievate ar schimba totul, dacă ar putea să îsi trăiască viata de la început. Doar 13% spun că nu ar schimba nimic, în timp ce 23% ar schimba mult, iar 21% ar schimba putin.

Rugati să se plaseze pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă „foarte sărac”, iar 10 „foarte bogat”, majoritatea participantilor la studiu au tins să se pozitioneze la mijlocul acesteia, iar cei care nu s-au pozitionat la mijloc au tins să se pozitioneze în sectiunea inferioară a acesteia.

11% dintre respondenţi spun că există cineva în gospodăria în care locuiesc care să fie asociat sau să aibă în proprietate o întreprindere particulară sau o afacere. Dintre aceştia, 28% au fost nevoiţi să o închidă din cauza crizei sau a impozitului forfetar. De asemenea, respondentii declară în proportie de 37% că au cunostinte care au fost nevoite să închidă societătile comerciale unde activau din cauza crizei sau a altor motive.

Aşadar, printre cele mai mari temeri ale respondentilor se află cea pentru viitorul copiilor lor, motiv de îngrijorare pentru 83% dintre respondenti, precum si preturile (81%) si criminalitatea si infractiunile (80%). Aceste temeri sunt urmate de frica de boală (74%), de cea de tulburări sociale (70%), de somaj (59%), de atac terorist (46%) si de război (43%).

61% dintre respondenti sunt de părere că economia României a mers mai rău în 2011, în comparatie cu anul 2010, în timp ce 29% consideră că a fost aproximativ la fel, iar 8% că a mers mai bine.

În ceea ce priveste situatia economică proprie, cei mai multi respondenti, circa 46%, apreciază că aceasta a fost aproximativ la fel în 2011, comparativ cu 2010, în timp ce 44% consideră că a fost mai rea, iar 10% că a fost mai bună. Cu toate acestea, românii îsi păstrează o anumită doză de optimism, atât pentru situatia economică a tării, cât si pentru cea personală. Asadar, 28% dintre respondenti sunt de părere că economia tării va merge mai bine în următorii 4 ani, în timp ce 27% sunt optimisti privind economia localitătii, iar 32% privind propria situatie economică.

41% dintre persoanele intervievate ar schimba totul, dacă ar putea să îsi trăiască viata de la început. Doar 13% spun că nu ar schimba nimic, în timp ce 23% ar schimba mult, iar 21% ar schimba putin.

Cei mai multi români (81%) spun că, personal, simt efectele crizei economice, în timp ce 84% spun că familia lor este afectată de această criză, iar o proportie similară, 85%, declară că această criză afectează bugetul familiei. Pentru viitor, 83% dintre acestia se tem de o scădere a veniturilor, aceeasi proportie temându-se si de inflatie. 3 sferturi dintre persoanele intervievate se tem de boală, iar pe jumătate dintre acestea le îngrijorează dobânda la bancă.

Românii vor face, în 2012, economie la îmbrăcăminte – Pentru anul 2012, majoritatea respondentilor planifică să facă economii când vine vorba de anumite cheltuieli; astfel, 73% spun că vor face economie la îmbrăcăminte, 70% la cadouri pentru familie sau apropiati, 68% la mers în vacantă, 52% la încălzire, 48% la combustibil pentru autoturism, 41% la mâncare si 35% la medicamente.

În 2011, 72% declară că au făcut economii la îmbrăcăminte, 68% la cadouri pentru familie si apropiati, 63% la mers în vacantă, 51% la încălzire, 45% la combustibil pentru autoturism, 40% la mâncare si 34% la medicamente. Asadar, se observă că proportiile celor care vor face economie în 2012 sunt putin mai ridicate decât cele ale celor care au făcut economie în 2011, însă diferentele nu sunt semnificative.

Mai bine de jumătate dintre respondenti s-au gândit la un moment dat să plece din tară; unul din zece respondenti declară că a fost plecat la muncă în străinătate în ultimele 12 luni, în timp ce doi din zece respondenti spun că au fost nevoiti să vândă sau să amaneteze ceva din casă pentru a se putea descurca.

43% dintre respondenti au făcut împrumuturi în ultimul timp, atât de la bănci, cât si de la persoane particulare. 71% dintre persoanele intervievate consideră că vor fi nevoite să facă sacrificii financiare înainte de redresarea situatiei economice. Dintre acestea, 90% consideră că vor fi nevoite să renunte la cumpărarea unor bunuri, iar 78% vor renunta la anumite facilităti, precum masina, telefonul mobil sau vancantele; pentru 43%, o solutie ar reprezenta-o contractarea unui cred, pentru 28% vinderea unor bunuri, iar pentru 5% vinderea locuintei. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.