Acasă Anchete Vâlcea: Familie sau fagmilie de fiscaliști la Vâlcea?

Vâlcea: Familie sau fagmilie de fiscaliști la Vâlcea?

DISTRIBUIȚI

107268 – 24012012 – Șeful fiscului vâlcean, Gheorghe Gogîrnoiu, este fericitul bugetar care, deși nu are afaceri, iar leafa aproape că i s-a înjumătățit de la un an la altul (dacă în 2009 salariul annual a depășit 100.000 de lei, în 2010, ca oricărui bugetar, leafa a scăzut simțitor, până la puțin peste 60.000 de lei), reușește performanța să scape din declarația de avere de o datorie de 200.000 de euro. Potrivit declarației de avere din 2010, Gheorghe Gogîrnoiu s-a împrumutat 200.000 de euro (conform contractului autentificat sub nr. 241/04.09.2009) de la Viorel Popescu din Râmnicu Vâlcea, cu scadență în 2019. În declarația de avere depusă în 2011, însă, datoria dispare, ca și când nu ar fi existat, dar nici mențiuni referitoare la restituirea ei nu sunt consemnate. Interesant este că în același interval de timp șeful fiscului vâlcean renunță și la afaceri care altădată îi aduceau venituri, cum ar fi pomicultura, de unde, în 2009 a încasat 7.900 lei și la care a renunțat în 2010, potrivit acelorași documente postate pe site-ul Ministerului de Finanțe. În cei 10 ani de când e la finanţe, Gheorghe Gogîrnoiu a reusit să strângă ceva avere: trei suprafeţe de teren în localitatea Bujoreni-Vâlcea (1.286 m.p.- intravilan, 851 m.p. – agricol şi 709 m.p.-agricol), trei suprafeţe de teren forestier/livadă/păşune în oraşul Olăneşti-Vâlcea (1.419 m.p., 5.100 m.p. şi 2.300 m.p.), 2 suprafeţe de teren intravilan în Râmnicu Vâlcea (90 m.p. şi 276 m.p.), un apartament în Râmnicu Vâlcea, o casă de locuit în comuna natală Lădeşti, douăvile în localitatea vâlceană Bujoreni, un autoturism marca „VW GOLF 5” şi cărţi religioase în valoare de 20.000 euro. În plus, a moştenit şi un teren intravilan în comuna natală Lădeşti (1.871 m.p.). Dar nu doar Gogîrnoiu senior este un priceput mânuitor al averii familiei, ci și juniorul, Denis, comisar la Garda Financiară. După doar câțiva ani de activitate în Gardă, Denis Gogîrnoiu este proprietarul a două apartamente în Râmnicu Vâlcea şi al unui teren de 1.000 metri pătraţi la Voineasa. E drept, prima locuință a cumpărat-o în timpul studenției, în 1998, iar a doua, la scurt timp după ca a fost angajat la Garda Financiară. Pentru terenul din Voineasa, se pare că sunt suficienți doar doi ani de comisariat, sau poate împrumutul de 90.000 de euro contractat în 2008 cu scadenţa în 2023. Aici poate ANI are un răspuns…

Mai greu de explicat par a fi veniturile din închirieri, pentru că în declaraţiile de avere din anii 2010 şi 2011 ale comisarului Denis Gogîrnoiu scrie la rubrica “Venituri din cedarea folosinţei bunurilor” suma de 38.238 lei reprezentând “închirieri” ale Clubului Sportiv “Govora”. Dar clubul nu figurează printre proprietățile sale…. Figurează, în schimb, acțiunile la două societă comerciale – SC Autoservil SA şi SC Airin Construct SRL, un service auto şi o firmă de construcţii pe malul râului Olt – care însă nu par a fi aducătoare de profit, după cum reiese din actele depuse la Ministerul de Finanțe.

În declaraţia de avere din anul 2009, comisarul Denis Gogîrnoiu a trecut un autoturism „Volskwagen Pasat CC” (90.600 lei), care însă nu apare și în 2010, probabil, înstrăinându-l. Dar comisarul nu a rămas pieton, pentru că i-a sărit în ajutor bunicul, de 82 de ani, care i-a împrumutat, un Volskwagen Golf 5, cu geamuri fumurii.

Dacă informațiile oficiale referitoare la averea familiei Gogîrnoiu pot fi actualizate anual, așa cum prevede legea, informațiile care nu sunt cuprinse în documentele oficiale sunt actualizate mult mai repede de vâlceni. Spre exemplu, deși nu figurează în documente, toată Vâlcea ştie că şeful Finanţelor are un hotel cu patru etaje între Râmnicu Vâlcea şi Olăneşti pe numele unei distinse doamne Rodica Tătaru, aflat lângă vila acesteia din strada Ştirbei Vodă. Valoarea hotelului pe timp de criză este de 2 milioane euro. Plus un imobil P+2 şi terenul aferent de 500 metri pătraţi, lângă maternitatea din Râmnicu Vâlcea, unde împarte proprietatea cu finanţistul Nicolae Gratie de la Mari Contribuabili.

Ar mai fi un teren de 1.500 metri pătraţi pe centura ocolitoare a Râmnicului, lângă restaurantul D’Amicii, deţinut în coproprietate cu patronul firmei “Motor system” din Vâlcea.

Denis Gogîrnoiu a declarat terenul de 1.000 metri pătraţi din Voineasa dar a uitat să declare ce a construit pe el, adică o casă de vacanţă de toată frumuseţea. Localnicii spun că, ani în urmă, acolo a fost o benzinărie, care înre timp a falimentat și a fost executată silit de finanţele vâlcene conduse de Gheorghe Gogîrnoiu. A fost vândută de finanţele vâlcene lui Denis Gogîrnoiu, care a făcut curăţenie şi a construit o casă de vacanţă. Mai este un teren de 2.000 metri pătraţi, în staţiunea Obîrşia Lotrului, amplasat pe DN 7 A şi râul Lotru, care aparţine comisarului vâlcean …

   Prosperitatea familiei Gogîrniu ar putea fi pusă pe seama vredniciei și iscusinței în afaceri a membrilor ei, atât doar că familia Gogîrnoiu este o familie de bugetari: Gheorghe Gogîrnoiu șeful Finanțelor vâlcene îi ţine aproape pe Denis Gogîrnoiu la Garda Financiară (fiu), Ciciron Gogîrnoiu, frate, Cecilia Gogîrnoiu, nepoată, ambii inspectori la finanţele vâlcene. Nici finii nu au fost abandanați, Aurelian Busuioc – consilier juridic tot la finanţel vâlcene, iar fina – şefă la Cadastru Vâlcea.

Prietenos din fire, Gheorghe Gogîrnoiu a avut grijă și de soția lui inspectorului fiscal Margărit Deaconu, doamna Daniela fiind tot inspector. La fel cum s-a întâmplat și cu prietenii Nicolae şi Carmen Mătulescu, o altă familie de finanţişti cu funcţii importante. Să nu uităm familiile de finanţişti Vlăsceanu (Petre şi Veronica), Ciucă (Marius şi Carmen), inspectorul Valerian Popescu, soţia acestuia, cele două fiice şi cumnata acestuia.

         Și șoferul lui Gheorghe Gogîrnoiu, Damică Pleşa, are oarecare trecere la șef, pentru că soţia, o fiică şi ginerele său (inspectorul fiscal Brîuroşu Romeo) lucrează tot în finanţele vâlcene   

         Interesant este că în plan local Gheorghe Gogîrnoiu pare protejat din toate punctele de vedere, în spatele acestei imagini favorabile aflându-se, se pare, influența unei femei de afaceri interesată de hotelul „Alutus” sau de Casa Ştiinţei şi Complexul Comanca, active executate silit Fiscul vâlcean …. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.