Acasă Politic Sfantu Gheorghe: Prefectura Covasna a atacat in instanta organizarea referendumului pentru infiintarea...

Sfantu Gheorghe: Prefectura Covasna a atacat in instanta organizarea referendumului pentru infiintarea “Tinutului Secuiesc”

DISTRIBUIȚI

106689 – 04012012 – Prefectura Covasna a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean privind organizarea referendumului pentru înfiinţarea aşa-zisului „Ţinut Secuiesc”, programat în luna martie a anului viitor.

Prefectul Gyorgy Ervin a declarat că hotărârea prezintă vicii de procedură, drept urmare a solicitat în prealabil retragere acesteia pe temei de nelegalitate, însă CJ a refuzat, preferând să se ajungă în instanţă. Referindu-se la „viciile de procedură”, prefectul a explicat că hotărârea nu a fost iniţiată de preşedintele CJ ori de o treime din numărul de consilieri, aşa cum cere legea, şi nici nu a fost precedată de o dezbatere publică.

„Nu am altă cale decât să atac hotărârea. Legea e foarte clară, nu există nicio portiţă de scăpare şi niciun avocat nu poate spune că legea e interpretabilă în acest caz”, a declarat prefectul Gyorgy Ervin, citat de Administratie.ro.

Consiliul Judeţean a aprobat la sfârşitul lunii noiembrie, cu majoritatea voturilor reprezentanţilor UDMR şi ai PCM, dar cu opoziţia Alianţei Româneşti, organizarea unui referendum pe data de 11 martie 2012 în cadrul căruia cetăţenii să fie întrebaţi dacă sunt de acord cu modificarea graniţelor judeţului şi cu înfiinţarea unei noi unităţi administrativ-teritoriale, respectiv „Ţinutul Secuiesc”, care să cuprindă judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş, locuite preponderent de maghiari.

În urma sesizării Prefecturii privind nelegalitatea actului, preşedintele CJ, Tamas Sandor, le-a propus consilierilor să nu retragă hotărârea şi să meargă în instanţă pentru ca justiţia să dea verdictul final asupra legalităţii ori nelegalităţii acestui demers. ‘Timpul trece în favoarea noastră, pentru că eu sunt sigur că va veni vremea în care mediile politice româneşti şi instanţele vor accepta referendumurile ca mijloc democratic de exprimare a opiniilor, aşa cum e în alte ţări europene (…) În speţa concretă, eu cred că, dacă unii politicieni români de la Bucureşti vor să creioneze judeţele din România fără să ne întrebe şi pe noi, nu e normal”, a declarat preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.