Acasă Politic Strasbourg: Renate Weber: “Niciunei tari nu i s-ar permite sa adere...

Strasbourg: Renate Weber: “Niciunei tari nu i s-ar permite sa adere la UE daca ar fi in situatia Ungariei”

DISTRIBUIȚI

107116 – 19012012 – „A lupta pentru respectarea deplina a drepturilor fundamentale si a democratiei in Ungaria inseamna, de fapt, a lupta pentru respectarea deplina a drepturilor fundamentale si a democratiei in Uniunea Europeana”, a afirmat, miercuri după-amiaza, in plenul Parlamentului European, deputata Renate Weber (PNL), coordonatoarea grupului ALDE in Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE). Deputatii europeni au organizat o dezbatere in plen pe marginea controversatelor legi cardinale de punere in aplicare a noii Constitutii din Ungaria. „A venit timpul pentru ca acest Parlament, ales in mod direct si care reprezinta cetatenii UE, sa dovedeasca faptul ca este capabil sa transmita mesajul politic corect.

Acest lucru este cerut de sutele de mesaje primite din intreaga Europa” – a spus Renate Weber.

„Articolul 7 alineatul 1 trebuie sa fie privit ca o procedura normala prevazuta de propriul nostru Tratat pentru a apara principiile, valorile si drepturile fundamentale ale UE. Procedura de infringement initiata de catre Comisie se bazeaza pe unele directive UE, fara a atinge articolul 2 din Tratat. Sa fim sinceri: niciunei tari nu i-ar fi permis sa adere astazi la UE in cazul in care situatia sa interna ar fi similara cu cea in care se regaseste Ungaria” – a atras atentia Weber, continuand cu cateva exemple:

„Parlamentul a devenit o anexa a partidului de guvernamant, care impune legislatia pe care o doreste, nu numai pentru prezent, ci si pentru viitor. O Curte Constitutionala extrem de respectata a fost transformata intr-o institutie fara insemnatate. Independenta justitiei in Ungaria este sub o amenintare grava, dat fiind ca dreptul de a numi si de a promova judecatorii apartine acum doar unei singure persoane, seful Oficiului National al Magistraturii, ales pentru noua ani cu o majoritate de doua treimi din Parlament, care, in fapt inseamna Fidesz. Presa scrisa este dominata de auto-cenzura prin intermediul sistemului de amenzi uriase, mass-media audio-vizuale sunt sub control politic, iar frecventele sunt conferite in mod arbitrar. Daca adaugam deciziile care afecteaza sistemul economic si financiar, vom obtine imaginea unui guvern care face tot posibilul pentru a obtine puterea absoluta asupra intregii societati”.

Comisia Europeana a decis pe 17 ianuarie 2012 initierea procedurilor de infringement (incalcarea legislatiei europene) impotriva Ungariei cu privire la trei aspecte: independenta bancii nationale, varsta de pensionare a judecatorilor si procurorilor si independenţa autoritatii de protectie a datelor. De asemenea, Comisia a cerut explicatii suplimentare privind reglementarile legate de independenta justitiei.

Ministrul danez pentru afaceri europene, Nicolai Wammen, prezent la debaterea din PE, a declarat ca Presedintia UE sustine actiunile Comisiei.

La dezbaterea din plen au participat atat presedintele CE, Jose Manuel Barroso, cat si premierul Ungariei, Viktor Orban. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.