Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeana suspenda fonduri de 4905 milioane de euro destinate Ungariei

Bruxelles: Comisia Europeana suspenda fonduri de 4905 milioane de euro destinate Ungariei

DISTRIBUIȚI

108123 – 22022012Comisia Europeana (CE) a sanctionat, miercuri, Ungaria cu suspendarea fondurilor europene destinate acestei tari pentru anul 2013, in valoare de 495 de milioane de euro, din cauza masurilor insuficiente ale Guvernului de la Budapesta in privinta deficitului bugetar pe 2012, potrivit vicepresedintelui CE, Olli Rehn.

Suma reprezinta 29% din fondurile alocate Ungariei pe 2013. Este pentru prima data cand Comisia Europeana aplica o astfel de sanctiune.

„Acum depinde de autoritatile maghiare sa ia masurile necesare, fara intarziere, pentru a putea sa se bucure pe deplin de beneficiile Fondului de coeziune. Propunerea de astazi este proportionala si lasa posibilitatea continuarii investitiilor si ofera Ungariei timp si sansa de a redresa situatia”, a precizat Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala. Potrivit acestuia, Colegiul Comisarilor a discutat doua variante de sanctiune: suspendarea fondurilor reprezentind un plafon echivalent cu 0,5% din PIB sau 50% din angajamentele pe fondul de coeziune. 

Potrivit CE, regulamentul actual prevede in mod explicit posibilitatea suspendarii partiale sau totale a Fondului de coeziune, in cazul unui stat cu deficit public excesiv si lipsa masurilor eficiente de corectie. Daca Ungaria ia in cele din urma masuri convingatoare, suspendarea decisa astazi poate fi ridicata.

„Din punctul de vedere al supravegherii fiscale, Ungaria s-a aflat in situatie de deficit inca de la aderarea ei, in 2004. Termenul pentru a corecta aceasta situatie a fost aminat de doua ori, cu trei ani in total. Consiliul EcoFIN a hotarat, in urma cu o luna, ca Ungaria nu luase inca suficiente masuri ca urmare a recomandarilor noastre din 2009 de a-si corecta deficitul”, a explicat Olli Rehn. Decizia trebuie privita ca un stimulent si nu ca o pedeapsa, a adaugat Olli Rehn.

Decizia Colegiului Comisarilor trebuie aprobata luna viitoare de toate statele membre UE si va intra in vigoare incepand cu 2013. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.