Acasă Politic Bruxelles: Consultare la nivel european privind legislatia societatilor comerciale

Bruxelles: Consultare la nivel european privind legislatia societatilor comerciale

DISTRIBUIȚI

108054 – 20022012 – Comisia Europeană a lansat o consultare aprofundată asupra viitorului legislaţiei europene privind societăţile comerciale. Europa are nevoie de un cadru legislativ în domeniul societăţilor comerciale care să corespundă nevoilor societăţii contemporane şi evoluţiei mediului economic. Legislaţia UE privind societăţile comerciale a jucat un rol central în construirea pieţei unice. Este momentul să vedem dacă nevoile de astăzi sunt în continuare satisfăcute de cadrul juridic existent. Prin urmare, a fost lansată o consultare publică online în scopul colectării de observaţii din partea tuturor părţilor interesate. Termenul-limită pentru trimiterea contribuţiilor este data de 14 mai 2012.

Legislaţia europeană referitoare la societăţile comerciale prevede un set comun de norme, care oferă protecţie echivalentă acţionarilor, creditorilor şi altor părţi interesate de pe întreg teritoriul UE care sunt afectate de activitatea societăţilor. Legislaţia privind companiile este esenţială pentru a garanta certitudinea juridică şi pentru a proteja drepturile acţionarilor. Respectând totodată tradiţiile juridice şi structurile societăţilor comerciale, care diferă de la un stat membru la altul, armonizarea normelor de bază facilitează oferirea de servicii şi produse de către firme tuturor clienţilor din Uniune. Intensificarea comerţului transfrontalier şi dezvoltarea comerţului electronic prezintă numeroase oportunităţi pentru întreprinderi şi consumatori, dar creează şi probleme pentru cadrul juridic actual în domeniul societăţilor comerciale. Acesta este motivul pentru care trebuie să reflectăm asupra modului în care cadrul existent poate fi adaptat la noile realităţi ale secolului XXI. În plus, provocările actuale ne impun să privim legislaţia în domeniul societăţilor comerciale nu numai dintr-o perspectivă pur juridică, ci şi în contextul mai larg al guvernanţei corporative, al responsabilităţii sociale a întreprinderilor şi al rolului-cheie al companiilor în ceea ce priveşte inovarea şi creşterea.

Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, a declarat: „Definirea politicii UE privind legislaţia referitoare la societăţile comerciale este o provocare la care trebuie să găsim un răspuns adecvat. Adaptarea legislaţiei privind societăţile comerciale ajută întreprinderile să se dezvolte pe întreg teritoriul UE, în beneficiul acţionarilor şi al clienţilor lor. Contextul acestei legislaţii evoluează şi trebuie să ne gândim la cea mai bună modalitate de adaptare a cadrului nostru de reglementare. Iată de ce invit părţile interesate să răspundă la consultarea publică lansată astăzi.”

Care sunt temele pe care le acoperă consultarea publică? – Se solicită contribuţii atât cu privire la orientarea generală a legislaţiei europene în domeniu, cât şi cu privire la iniţiative mai specifice care ar putea fi avute în vedere în viitor. Consultarea cuprinde următoarele aspecte: 1. Obiectivele şi domeniul de aplicare ale legislaţiei europene privind societăţile comerciale – care ar trebui să fie principalele obiective ale legislaţiei europene relevante? Normele actuale sunt adecvate pentru a face faţă provocărilor de astăzi? Care sunt domeniile care trebuie să mai evolueze? Care este relaţia dintre legislaţia privind companiile şi guvernanţa corporativă?; 2. Codificarea legislaţiei europene referitoare la societăţile comerciale – este oportun ca directivele actuale în materie să fie unificate într-un singur instrument, în scopul de a asigura un cadru de reglementare mai accesibil şi uşor de utilizat? Viitorul formelor juridice ale societăţilor comerciale la nivel european – care sunt avantajele şi deficienţele formelor de societăţi comerciale din Europa? Trebuie revizuite formele actuale? Ar trebui analizate instrumente alternative?; 3. Mobilitatea transfrontalieră a companiilor – ce se poate face pentru a facilita transferul transfrontalier al sediului unei societăţi? Ce se întâmplă dacă o companie se împarte în entităţi situate în diferite state membre? Ar trebui revizuite normele privind fuziunile transfrontaliere?; 4. Grupurile de companii – respectiv, grupurile de întreprinderi având aceeaşi conducere sau acelaşi centru de control – este nevoie ca UE să întreprindă măsuri de politică în acest domeniu?; 5. Regimul capitalului pentru companiile europene – se impune modificarea şi actualizarea cerinţelor legale minime existente în materie de capital şi a normelor privind menţinerea capitalului?

Care sunt etapele următoare? – Consultarea rămâne deschisă până la data de 14 mai 2012. Răspunsurile primite vor fi analizate şi va fi publicată o declaraţie care va sintetiza rezultatele. Pe baza acestora vor fi întreprinse acţiuni în consecinţă.

Legislaţia existentă la nivel european în domeniul societăţilor comerciale include un număr mare de directive şi regulamente. Armonizarea normelor europene relevante cuprinde protecţia intereselor acţionarilor şi ale altor părţi implicate, constituirea şi menţinerea capitalului societăţilor pe acţiuni, ofertele publice de cumpărare, obligaţiile de a publica informaţii privind sucursalele, fuziunile şi divizările, normele minime pentru societăţile comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic, drepturile acţionarilor şi domeniile conexe, cum ar fi raportarea financiară şi contabilitatea. De asemenea, legislaţia menţionată cuprinde diverse forme juridice europene, precum societatea europeană (SE), grupul european de interes economic (GEIE) şi societatea cooperativă europeană (SCE).

În 2011, Comisia a iniţiat o consultare publică similară în domeniul guvernanţei corporative (a se vedea IP/11/404). Cele două domenii de politică sunt strâns legate, deoarece unele norme privind guvernanţa corporativă sunt consacrate în legislaţia societăţilor comerciale, iar acesta din urmă se referă în mare măsură la chestiuni legate de guvernanţa corporativă. Prin urmare, din motive de coerenţă, eventualele iniţiative relevante în aceste două domenii vor fi anunţate în comun în a doua jumătate a anului 2012. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.