Acasă Politic Bruxelles: Coruptia ramane o problema majora a Uniunii Europene

Bruxelles: Coruptia ramane o problema majora a Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

Corupţia rămâne o problemă majoră în ţările Uniunii Europene, ba chiar se pare că a crescut în ultimii trei ani, conform sondajului Eurobarometru dat miercuri publicităţii de Comisia Europeană. Din datele obţinute reiese că aproape trei sferturi din europeni continuă să considere corupţia drept o problemă gravă şi sunt de părere că ea este prezentă la toate nivelurile de guvernare. Opt procente din respondenţi afirmă că li s-a cerut sau sugerat să dea mită în ultimul an.

Observăm cu dezamăgire că rezultatele concrete în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei în Uniunea Europeană rămân nesatisfăcătoare. De câte ori nu am spus că a venit timpul să acţionăm? Cetăţenii europeni se aşteaptă la măsuri decisive din partea guvernelor naţionale. Ar cam fi timpul ca acestea să fie adoptate”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne. Corupţia continuă să fie una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa. Prezentă sub forme şi în domenii care diferă de la un stat membru la altul, corupţia afectează întreaga UE, printre efecte numărându-se reducerea investiţiilor, blocarea funcţionării corecte a pieţei interne şi impactul negativ asupra finanţelor publice. Se estimează că fenomenul corupţiei costă economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro pe an.

„Corupţia este o boală care distruge o ţară din interior, subminând încrederea în instituţiile democratice, erodând responsabilitatea conducerii politice şi făcând jocul grupărilor de criminalitate organizată. Corupţia nu poate fi combătută cu succes decât dacă există voinţă şi angajament la toate nivelurile de guvernare şi de decizie”, a declarat Cecilia Malmström.

În iunie anul trecut, Comisia Europeană a adoptat un pachet anticorupţie, prin care se solicită ca fenomenul corupţiei să beneficieze de o atenţie sporită în toate politicile relevante ale UE. De asemenea, a fost instituit un mecanism specific al UE de monitorizare şi de evaluare, şi anume un raport anticorupţie al UE, în care va fi prezentată în mod clar situaţia eforturilor întreprinse în toate cele 27 de state membre ale UE pentru combaterea corupţiei. Primul raport este prevăzut pentru 2013.

În curând, Comisia va prezenta o serie de propuneri legislative privind, în special, confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni, reforma normelor aplicabile în materie de achiziţii publice, realizarea unor statistici mai avansate privind activitatea infracţională şi consolidarea politicii antifraudă la nivel european.

Sondajul Eurobarometru a fost realizat în cele 27 de state membre ale UE în septembrie 2011. Principalele constatări sunt următoarele:majoritatea europenilor (74 %) consideră corupţia ca fiind o problemă majoră în ţara lor. Aproape jumătate dintre europeni (47 %) cred că nivelul corupţiei din ţara lor a crescut în ultimii trei ani; majoritatea europenilor consideră că instituţiile locale (76 %), regionale (75 %) şi naţionale (79 %) sunt atinse de corupţie; europenii consideră că mita şi abuzul de putere sunt fenomene întâlnite în toate sferele serviciilor publice. Cel mai probabil să fie implicaţi în astfel de activităţi sunt politicienii naţionali (57 %) şi funcţionarii responsabili de atribuirea contractelor în cadrul licitaţiilor publice (47 %); în opinia a 40 % dintre europeni, o relaţie prea strânsă între mediul de afaceri şi politică contribuie la corupţie. Printre factorii care contribuie la corupţie se numără lipsa de acţiune din partea politicienilor (36 %) şi lipsa de transparenţă în modul în care sunt cheltuite fondurile publice (33 %). Cea mai mare parte (68 %) nu consideră că există un grad suficient de transparenţă şi de control în ceea ce priveşte finanţarea partidelor politice; majoritatea europenilor (70 %) sunt de părere că fenomenul corupţiei este inevitabil şi că a existat dintotdeauna. Doi din trei europeni (67 %) consideră corupţia ca făcând parte din cultura de afaceri a ţării lor; majoritatea europenilor (67 %) consideră că nu sunt afectaţi personal de corupţie în viaţa lor de zi cu zi. Doar o mică parte (29 %) afirmă că sunt afectaţi personal. Numărul europenilor cărora li s-a cerut sau sugerat să dea mită în cursul anului trecut este chiar mai mic (8 %); confruntaţi cu un caz de corupţie, europenii înclină cel mai mult să aibă încredere în poliţie (42 %) şi în sistemul judiciar (41 %) şi cel mai puţin în reprezentanţii politici (6 %), pentru găsirea unei soluţii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.