Acasă Politic Bruxelles: Galileo se inscrie pe traiectoria furnizarii de servicii imbunatatite de navigatie...

Bruxelles: Galileo se inscrie pe traiectoria furnizarii de servicii imbunatatite de navigatie prin satelit in 2014

DISTRIBUIȚI

107569 – 02022012 – Odată cu semnarea la Londra a unor noi contracte pentru sateliţi şi lansatoare, Galileo se înscrie ferm pe drumul cel bun pentru furnizarea de servicii îmbunătăţite de navigaţie prin satelit către cetăţeni în 2014. În total, s-au semnat trei contracte: contractul semnat cu OHB System AG (DE), care cuprinde opt sateliţi pentru o sumă de ordinul a 250 de milioane euro. Un al doilea contract s-a semnat cu Arianespace (FR) pentru o opţiune de rezervare de până la trei lansări cu Ariane 5 (comision de rezervare de 30 de milioane euro). Un al treilea contract s-a semnat cu Astrium SAS (FR) pentru a oferi posibilitatea actualei rachete de lansare Ariane 5 ES să transporte câte patru sateliţi din programul Galileo la fiecare lansare pe orbită, pentru o sumă de ordinul a 30 de milioane euro, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Sateliţii Galileo se lansează în prezent câte doi, la bordul unei rachete ruseşti Soyuz. Datorită propunerii de mare competitivitate a contractantului şi mărind numărul de sateliţi care vor fi plasaţi pe orbită până în 2014, Comisia a reuşit să accelereze procesul.

Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru industrie şi antreprenoriat, a declarat: „Pentru Galileo, semnarea de astăzi arată că desfăşurarea concretă a programului se realizează la termen şi cu respectarea bugetului alocat. Sunt mândru că am reuşit să grăbim livrarea sateliţilor şi a rachetelor de lansare. Aceasta înseamnă că europenii vor putea exploata posibilităţile de navigaţie îmbunătăţită prin satelit oferite de Galileo în 2014. În plus, sunt mândru că Europa are o industrie spaţială extrem de competitivă, capabilă să realizeze un program atât de ambiţios de înaltă tehnologie.”

Sistemul de navigaţie Galileo – Galileo le va permite utilizatorilor să îşi cunoască poziţia exactă în timp şi spaţiu, ca şi GPS, însă cu o mai mare precizie şi fiabilitate. Sub control european civil, Galileo va fi compatibil şi, pentru unele dintre serviciile sale, interoperabil cu sistemul american GPS şi cu sistemul rus Glonass, rămânând însă independent de acestea.

Prin intermediul serviciilor oferite, proiectul Galileo va sprijini multe sectoare ale economiei europene: reţelele electrice, societăţile de gestionare a parcurilor auto, tranzacţiile financiare, industria transportului de mărfuri, operaţiunile de salvare, operaţiunile de menţinere a păcii vor profita toate de serviciile gratuite Galileo.

Cei 8 sateliţi comandaţi astăzi se vor alătura celor 18 sateliţi deja contractaţi, dintre care 2 se află pe orbită de la 21 octombrie 2011, ceea ce va duce numărul de sateliţi la 26 până la sfârşitul anului 2015. O a doua lansare a încă 2 sateliţi Galileo va avea loc ceva mai târziu, anul acesta.

Programul Galileo a fost structurat în două etape: etapa validării pe orbită (IOV) constă din teste şi funcţionarea a patru sateliţi şi a infrastructurii terestre aferente acestora. Această etapă este în curs de derulare; etapa capacităţii operaţionale depline (FOC) constă în desfăşurarea restului infrastructurii spaţiale şi terestre. Aceasta include o etapă iniţială de capacitate operaţională de 18 sateliţi operaţionali. Sistemul integral va fi format din 30 de sateliţi pe orbită, precum şi 2 sateliţi la sol care să-i înlocuiască pe cei de pe orbită în caz de necesitate, şi include centre de control situate în Europa şi o reţea de staţii de recepţie şi staţii de ridicare a semnalului instalate în întreaga lume.

Informaţii generale privind achiziţiile publice pentru componentele Galileo – Contractele de astăzi au fost semnate de Agenţia Spaţială Europeană în numele Comisiei Europene.

Achiziţiile publice de servicii esenţiale pentru a asigura capacitatea operativă deplină a sistemului Galileo sunt divizate în şase contracte. În ianuarie 2010, s-au atribuit trei contracte, pentru asigurarea asistenţei pentru ingineria de sistem, sateliţi şi lansatoare. Un al patrulea contract s-a semnat la Bruxelles în octombrie 2010 cu SpaceOpal pentru asigurarea funcţionării infrastructurii spaţiale şi terestre. În iunie 2011, s-au semnat ultimele două contracte rămase cu ThalesAlenia (FR) pentru infrastructura necesară misiunii terestre şi Astrium (UK) pentru infrastructura de control la sol.

Agenţia Spaţială Europeană a lansat procesul în iulie 2008, în temeiul unei delegări din partea Comisiei Europene. Întreprinderile preselecţionate au fost invitate să prezinte cele mai bune oferte finale după o etapă de dialog cuprinzător. Toate contractele se atribuie pe baza „celui mai bun raport calitate/preţ”.

Sateliţi – Un contract-cadru semnat cu OHB System AG şi EADS-Astrium GmbH, care se extinde pe parcursul perioadei 2010-2016, acoperă furnizarea a până la 32 sateliţi. Un contract specific pentru un prim ordin de 14 sateliţi a fost atribuit OHB în 2010, cu furnizarea primului satelit în 2012. Un satelit este aşteptat de atunci la fiecare 1,5 luni, cu ultimul programat să fie livrat în 2014.

Servicii de lansare – În 2010, s-a atribuit Arianespace un contract pentru lansarea a cinci rachete Soyuz de la Kourou, Guyana Franceză, fiecare cu doi sateliţi la bord. Contractul cuprinde, de asemenea, opţiuni pentru lansări Soyuz suplimentare (cu doi sateliţi) şi lansări cu Ariane 5 (care transportă patru sateliţi).

Contractul de astăzi cu Astrium SAS (FR) achiziţionează adaptarea tehnică a unei rachete Ariane 5 tipice la necesităţile specifice ale sateliţilor Galileo. Adaptarea introduce posibilitatea lansării a patru sateliţi cu o singură rachetă, pentru a accelera astfel desfăşurarea întregii constelaţii. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.