Acasă Politic Bruxelles: Infrastructura energetică trans-europeană, în atenţia Consiliului UE

Bruxelles: Infrastructura energetică trans-europeană, în atenţia Consiliului UE

DISTRIBUIȚI

108017 – 19022012 – Miniştrii europeni de Transporturi au dezbătutut principalele obstacole care stau în calea atingerii obiectivelor Strategiei Europa 2020 privind energia. În centrul discuţiilor Miniştrilor Transportului, Telecomunicaţiilor şi Energiei s-au aflat două subiecte: grupurilor regionale şi măsurile de reglementare.

În data de 14 februarie 2012, Consiliul Uniunii Europene (Formaţiunea Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie) a dezbătut Propunerea de Regulament a Comisiei Europene privind orientări pentru infrastructuri energetice trans-europene, având ca principale subiecte de discuţie grupurile regionale şi măsurile de reglemenatre. Această îşi propune să ajute Uniunea Europeană să investească în infrastructura energetică necesară pentru înlocuirea vechii infrastructurii, să asigure securitatea aprovizionării, să facă tranziţia spre o economie cu emisii scăzute de carbon şi să îmbunătăţească piaţa internă a energiei. Propunerea iniţiată de Comisia Europeană face parte din eforturile Uniunii Europene de a stimula reţelele europene de transport, de energie, de telecomunicaţii şi TIC, în cadrul Proiectului „Conectarea Europei”.

În privinţa grupurilor regionale (acestea sunt formate din specialişti cu expertiză în domeniu), s-au exprimat opinii asupra necesităţii consolidării rolului statelor membre în adoptarea finală a unei liste unice de proiecte de interes pentru Uniunea Europeană, precum şi necesitatea unei mai mari implicări a statelor membre în activitatea grupurilor regionale.

Referitor la discuţiile privind măsurile de reglementare, delegaţii statelor membre au susţinut unanim un sistem de analiză cost-beneficiu la nivelul Uniunii Europene pentru toate proiectele de interes comun, însă mai multe state şi-au exprimat dorinţa de a avea un cuvânt decisiv în stabilirea metodologiei ce urmează a fi folosite. Majoritatea delegaţilor au sprijinit, în principiu, mecanismul de alocare a costurilor pentru proiecte trans-frontaliere de interes comun, deşi câteva aspecte referitoare la funcţionarea acesteia urmează să fie decise în cadrul unor întâlniri viitoare. Agenda şedinţei Consiliului UE a inclus şi o dezbatere politică privind contribuţia proiectelor energetice la realizarea obiectivelor Semestrului European, ţinând seama de Analiza Anuală a Creşterii 2012. Miniştrii au abordat în special principalele obstacole în calea realizării obiectivelor energetice europene până în anul 2020 şi măsurile din domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile, care au cel mai mare potenţial de contribuţie la crearea de locuri de muncă şi la creşterea economică. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.