Acasă Politic Bruxelles: Romania conditioneaza acordarea statului de candidat la UE pentru Serbia

Bruxelles: Romania conditioneaza acordarea statului de candidat la UE pentru Serbia

DISTRIBUIȚI

108305 – 29022012 – Ministrul Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a participat, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, care s-a desfăşurat pe 28 februarie a. c. Principalele puncte care s-au aflat pe agendă au fost pregătirea Consiliului European care urmează să aibă loc în perioada 1-2 martie 2012 şi discutarea perspectivei acordării statutului de candidat la UE pentru Serbia, potrivit unui comunicat al MAE. În ceea ce priveşte Consiliul European, miniştrii au avut un schimb de opinii asupra proiectului de concluzii ale Consiliului, accentul fiind pus pe aspectele economice, respectiv stimularea creşterii şi ocuparea forţei de muncă. În urma discuţiilor din Consiliul Afaceri Generale s-a convenit să se recomande Consiliului European din 1-2 martie acordarea statutului de ţară candidată Serbiei. Decizia finală va fi luată de şefii de state şi de guverne la summit-ul din 1-2 martie 2012. Intenţia Comisiei Europene de elaborare a unui studiu de fezabilitate în ceea ce priveşte un posibil acord de stabilizare şi asociere nu va prejudeca poziţia statelor membre privind Kosovo şi nici nu va afecta viitoarele decizii care vor fi luate pe această temă.

Consiliul a încurajat Serbia să continue aplicarea tuturor acordurilor convenite până la această dată. În acest sens, la Concluziile Consiliului a fost anexată o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanta respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE. Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor.

De asemenea, România a prezentat o declaraţie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din cele două ţări, cât şi implicarea Comisiei şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţile naţionale, în monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele Uniunii Europene, se arată în comunicatul MAE.

Ca punct fără discuţie au fost adoptate Concluziile Consiliului asupra rapoartelor interimare privind Mecanismul de Coordonare şi Verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria, rapoarte publicate de Comisia Europeană la 8 februarie 2012. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.