Acasă Politic Bruxelles: Sabin Cutas pune conditii pentru parteneriatul comercial UE-Rusia

Bruxelles: Sabin Cutas pune conditii pentru parteneriatul comercial UE-Rusia

DISTRIBUIȚI

107568 – 02022012 – Europarlamentarul Sabin Cutaş a declarat, în cadrul dezbaterii din plenul PE privind situaţia politica din Rusia, că parteneriatul comercial dintre UE şi Rusia trebuie să fie condiţionat de respectarea valorilor şi regulilor democratice. Deputatul european şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la corectitudinea desfăşurării scrutinului prezidenţial din martie, în contextul în care rezultatul alegerilor parlamentare de anul trecut a fost contestat atât de societatea civilă rusă, cât şi de organizaţii internaţionale independente.

Potrivit lui Sabin Cutaş: „Aderarea Rusiei la OMC, la capătul a 18 ani de negocieri, deschide o nouă perspectivă asupra relaţiilor comerciale internaţionale. Cred că trebuie să apreciem deschiderea părţii ruse pentru modificarea a aproape 300 de dispoziţii legale pentru a se conforma regulilor internaţionale ale comerţului şi de a accepta să-şi diminueze drepturile vamale în numeroase sectoare industriale. Perspectiva dublării schimburilor comerciale UE-Rusia în următorii 5-10 ani este, însă, condiţionată de modernizarea economiei ruse şi de asumarea deplină a cadrului democratic real.”

„Parteneriatul UE-Rusia este condiţionat de respectarea valorilor şi regulilor democratice. De aceea ne preocupă corectitudinea scrutinului prezidenţial din acest an, în special în contextul protestelor ce au urmat alegerilor parlamentare din luna decembrie. Apariţia de duminică, prima dată după ani de cenzura a liderilor opoziţiei la televiziunile oficiale este un semnal încurajator că toţi candidaţii vor avea acces neîngrădit la mass-media. Aceasta premieră demonstrează însă şi deficitul de democraţie de care suferă societatea rusă. Procesul electoral nu este o garanţie a democraţiei decât în măsura în care alegerile sunt neviciate, inclusiv în faza campaniei electorale”, a conchis europarlamentarul român. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.