Acasă Politic Bucuresti: Deocamdata, nu vin inundatiile

Bucuresti: Deocamdata, nu vin inundatiile

DISTRIBUIȚI

107930 – 15022012 – Ministerul Mediului şi Pădurilor a analizat, prin instituţiile de specialitate subordonate, probabilitatea producerii unor viituri generate de topirea cantităţilor masive de zăpadă, acumulate pe întreg teritoriul ţării. “Prognozele meteorologice pentru următoarele 15 zile arată temperaturi minime permanent negative şi temperaturi maxime uşor pozitive în timpul zilei, nefiind întrunite condiţiile termice pentru o topire bruscă şi masivă a zăpezii în perioada menţionată. Datorită condiţiilor termice menţionate, precipitaţiile eventuale din intervalul analizat se vor produce preponderent sub formă de ninsoare, nefiind probabilă apariţia celui de-al doilea factor favorizant pentru topiri masive ale zăpezilor (ploi abundente şi întinse pe durata mai multor zile).

Ministerul Mediului şi Pădurilor apreciază că, până la sfârşitul lunii februarie, nu există o probabilitate semnificativă pentru producerea unor viituri cu risc major de inundaţii.

Starea hidrologică din ţară şi de pe Dunăre prezintă, în momentul de faţă, cote scăzute ale cursurilor de apă, precum şi importante capacităţi de stocare disponibile în lacurile de acumulare, situaţie care oferă premise favorabile pentru gestionarea unor debite mărite în urma topirii zăpezilor.

Ministerul Mediului şi Pădurilor solicită tuturor autorităţilor locale şi structurilor cu responsabilităţi operative în comandamentele locale pentru situaţii de urgenţă să valorifice aceste două săptămâni de aparentă linişte, prin începerea neîntârziată a operaţiunilor prevăzute în planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor.

Eforturile la nivel local trebuie orientate spre crearea condiţiilor de scurgere rapidă de pe teren a apei rezultate din topirea zăpezii, prin degajarea şi decolmatarea şanţurilor, rigolelor, canalelor, albiilor temporare de orice fel, a pâraielor şi cursurilor de apă de interes local, astfel încât să fie evitată producerea de inundaţii  pe raza localităţilor  unde sunt prezente cantităţi mari de zăpadă.

Potrivit legii, primarii au responsabilitatea pentru prevenirea şi/sau eliminarea oricărei situaţii de obturare, chiar şi parţială, a secţiunii de curgere a râurilor şi pâraielor, prin depozitarea gunoaielor sau a altor tipuri de materiale.

În cursul zilei de joi, 16 februarie 2012, reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor se vor adresa prefecţilor (în calitate de şefi ai comandamentelor judeţene pentru situaţii de urgenţă), cu privire la aceste acţiuni strict necesare, care trebuie declanşate şi coordonate la nivelul autorităţilor locale, pentru prevenirea inundaţiilor de primavera, în cadrul unei videoconferinţe organizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.