Acasă Politic Bucuresti: Masuri ale Ministerului Sanatatii impotriva disfunctionalitatilor din Programului Naţional de Oncologie

Bucuresti: Masuri ale Ministerului Sanatatii impotriva disfunctionalitatilor din Programului Naţional de Oncologie

DISTRIBUIȚI

108317 – 29022012 – “Am identificat şi vom identifica în continuare disfuncţionalităţile care pot să apară în derularea Programului Naţional de Oncologie. Nu este o criză a medicamentelor citostatice, aşa cum se vehiculează. Sunt trei categorii de medicamente care pot genera disfuncţionalităţi şi pentru care am stabilit un plan de măsuri”, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.Ministrul Sănătăţii a precizat că medicamentele care fac parte din protocoalele terapeutice, în special cele oncologice, dar care au un preţ foarte mic şi nu prezintă interes comercial din partea furnizorilor, motiv pentru care nu sunt aduse pe piaţa românească, vor fi procurate prin compania de stat Unifarm, asftel încât să nu mai existe disfuncţionalităţi în tratamentul bolnavilor.

Medicamentele care dau preţul de referinţă, dar care nu se găsesc pe piaţă în cantitate suficientă pentru a acoperi cererea, creând nemulţumiri în rândul pacienţilor vor fi eliminate din listele de compensate şi gratuite, astfel încât alte medicamente care există pe piaţă să dea preţul de referinţă, iar pacienţii să beneficieze gratuit de medicamentaţia necesară.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, pentru medicamentele unice, cele cu un singur producător, care se încadrează în categoria medicamentelor esenţiale, pentru care nu există alternativă terapeutică, există un plan prin care se vor încheia contracte cost-volum cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin care să se asigure cantitatea necesară şi continuitatea tratamentului.

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona, în perioada următoare, din fondurile alocate de  Guvern,  o cantitate de medicamente care să constituie un stoc ce poate fi utilizat în cazuri de disfucţionalitate a programului de oncologie.

Ministerul Sănătăţii a atras atenţia că derularea Programului Naţional de Oncologie depinde nu numai de resursele financiare alocate, dar şi de managementul unităţilor sanitare, lanţul de producţie-distribuţie –comercializare şi prescripţia medicală. De asemenea, oficialul MS a subliniat că bolnavii beneficiază de tratament gratuit în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

Anual, 80-90.000 de bolnavi sunt în tratament cu medicamente citostatice. Suma alocată în 2012 pentru derularea Programului Naţional de Oncologie este de 836.631.000 lei. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.