Acasă Politic Bucuresti: Premierul Ungureanu: Pachetul Comisiei Europene privind agricultura este in concordanta cu...

Bucuresti: Premierul Ungureanu: Pachetul Comisiei Europene privind agricultura este in concordanta cu prioritatile Romaniei

DISTRIBUIȚI

107968 – 16022012 – Prim-ministrul Mihai-Răzvan Ungureanu a avut joi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Premierul Ungureanu a subliniat că România susţine menţinerea unor alocări importante de fonduri pentru Politica Agricolă Comună, alături de politica de coeziune, în contextul negocierilor pentru viitorul cadru financiar al UE post 2013.

“Agricultura este un domeniu de viitor, care merită să aibă o susţinere financiară adecvată, destinată, în principal, modernizării şi investiţiilor în infrastructura rurală şi garantării securităţii alimentare”, a afirmat şeful Executivului, în cadrul întrevederii cu comisarul european.

Premierul Ungureanu a remarcat faptul că pachetul Comisiei Europene privind agricultura este în concordanţă cu priorităţile României, respectiv arhitectura pe doi piloni (plăţi directe şi mecanisme de piaţă – Pilonul I, dezvoltare rurală – Pilonul II), măsuri de susţinere a pieţelor.

“Autorităţile române apreciază eforturile pe care le faceţi în sensul conturării unei noi misiuni a Politicii Agricole Comune, care să înglobeze atât rolul agriculturii în asigurarea securităţii alimentare, cât şi pe cel de creare a valorii adăugate şi de potenţial de dezvoltare economică în mediul rural”, a menţionat prim-ministrul.

Comisarul European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a apreciat că România are deja o poziţie bine definită privind reforma Politicii Agricole Comune, care va trebui susţinută activ, în perioada următoare, la nivel european.

În cadrul întâlnirii, a fost abordată şi tema absorbţiei, din perspectiva României, a fondurilor europene destinate agriculturii. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a informat că pe componenta de plăţi directe rata de absorbţie este aproape de 100%, în timp ce pentru dezvoltare rurală este de 34%.

În acest context, comisarul european Dacian Cioloş a apreciat că în acest an nu există riscul dezangajării fondurilor, subliniind însă că trebuie menţinut ritmul absorbţiei şi mai ales al plăţilor pentru proiectele aflate în implementare. Dacian Cioloş a subliniat importanţa proiectului de internet de banda largă, broadband în mediul rural, ca element de bază al infrastructurii locale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.