Acasă Politic Bucuresti: Proiect pilot de liberalizare a tarifelor notarilor

Bucuresti: Proiect pilot de liberalizare a tarifelor notarilor

DISTRIBUIȚI

108077 – 21022012 – Guvernul a adoptat, marţi, un memorandum cu tema: proiectul pilot privind onorariile percepute de notari, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria. Proiectul vizează liberalizarea tarifelor notarilor publici, dar şi crearea unei competiţii mai puternice între cabinetele notariale. Proiectul îşi propune să identifice o serie de lucrări şi acte notariale pentru care să nu mai fie perceput un onorariu minim stabilit de Ministrul Justiţiei la propunerea notarilor, ci să se aplice tarife stabilite pe baza unor referinţe. Ministerul Justiţiei va elabora un proiect de lege în acest sens, dacă semnalele pe care le va avea în urma testării pieţei vor fi pozitive.

 

În acest sens, Ministerul Justiţiei va identifica până la data de 6 martie 2012 actele şi lucrările notariale care vor face obiectul proiectului pilot, iar până în luna aprilie 2012 va fi redactat proiectul de lege. Proiectul de lege urmează să fie actualizat în perioada următoare (6-12 luni), pe măsură ce Ministerul Justiţiei va primi un feedback pe baza unor chestionare care vor fi aplicate atât notarilor, cât şi cetăţenilor, pe marginea acestei măsuri.

 „Este o măsură gândită cu atenţie, care să nu perturbe echilibrul unei profesii care funcţionează foarte bine, dar care să contribuie la modernizarea ei şi la flexibilizarea regulilor de concurenţă în cadrul acestei profesii”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că eliminarea onorariului minim ar putea fi aplicată pentru toate categoriile de servicii oferite de cabinetele notariale şi înlocuirea lor cu preţul de referinţă, dacă acest proiect pilot se va dovedi a fi de succes.

Proiectul se desfăşoară pe perioada unui an calendaristic şi este derulat împreună cu Consiliul Concurenţei şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.