Acasă Politic Bucuresti: Transelectrica poate sista exporturile de electricitate

Bucuresti: Transelectrica poate sista exporturile de electricitate

DISTRIBUIȚI

107873 – 14022012 – Guvernul a avizat, marti, hotararea care permite companiei Transelectrica, in situatii critice, sa limiteze sau sa sisteze temporar livrarile de energie electrica la export si sa limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici, au declarat surse oficiale. Perioada propusa in proiectul de act normativ pentru aplicarea acestor masuri este 16 februarie-15 martie 2012. Actul normativ prevede ca transportatorul national de electricitate Transelectrica poate dispune in regim de urgenta, in intervalul 16 februarie-15 martie 2012, o serie de masuri de siguranta, respectiv sa limiteze sau sisteze livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune, exceptat fiind exportul de electricitate aferent tranzitelor,

 precum si sa puna in aplicare prevederile Normativului de limitare a consumului de electricitate in situatii critice in sistemul energetic national.

Aceste masuri vor fi luate pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilibrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national.

Interventia Guvernului prin abilitarea Transelectrica sa adopte astfel de masuri este justificata, in proiectul de hotarare, prin perspectiva continuarii procesului de reducere a resurselor de energie din sistem, ca urmare a mentinerii conditiilor meteorologice nefavorabile in cusrul lunii februarie 2012.

Sunt insa invocate si deficitul major de energie electrica generat de reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50% fata de debitele normale ale Dunarii, cresterea consumului de gaze naturale pentru incalzirea populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute, cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan din import, precum si dificultatea asigurarii livrarilor de carbune si gaze naturale si a utilizarii pacurii in conditii de ger si viscol. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.