Acasă Politic Monica Macovei acuza UDMR

Monica Macovei acuza UDMR

DISTRIBUIȚI

108194 – 24022012 – Eurodeputarul PDL Monica Macovei critica unele modificari ale Codului Penal, propuse de parlamentari ai UDMR, afirmand ca acestia incearca sa creeze un statut special pentru parlamentari.

Monica Macovei afirma ca are impresia ca Uniunea „tradeaza interesul Romaniei de a fi un stat de drept”.

Fostul ministru al Justitiei comenteaza propunerile UDMR prin care parlamentarii, ministrii, alti demnitari, sa nu mai poata fi anchetati si condamnati pentru luare de mita si alte infractiuni de coruptie sau care aduc pagube materiale statului. Macovei avertizeaza ca asemenea initiative vor costa Romania in plan european.

„Suntem pe ultima suta de metri pentru a convinge Europa ca anticoruptia functioneaza in Romania, mai ales la nivel inalt, adica al politicienilor, ca suntem un stat de drept in care legea se aplica egal si pentru omul de rand si pentru politicieni, ca si politicienii pot face inchisoare. Ca sa dobandim increderea Statelor Membre ale Uniunii pentru a intra demni in spatiul Schengen.DNA, DIICOT si ANI isi fac datoria, ancheteaza, verifica, trimit in judecata politicieni, iar judecatorii au inceput sa dea pedepse pe masura faptelor. Doi parlamentari UDMR (si cine o mai fi in spatele lor) pun insa piedici grosolane, care ne pot costa pe toti cei care vrem in Schengen si care vrem sa traim intr-o tara normala, a noastra si nu a lor, in care, daca avem coruptie politica, sa avem si politicieni la inchisoare (desigur, prin judecati drepte, rapide si pe baza de probe)”, scrie Monica Macovei pe blogul personal.

Ea analizeaza apoi „ultimele piedici grosolane puse de doi parlamentari UDMR”, si mai intai, propunerea depusa in Parlament pentru a modifica Codul Penal, astfel incat parlamentarii, ministrii, primarii etc. sa fie eliminati din definitia „functionarilor publici” si practic sa nu poata fi anchetati si pedepsiti penal pentru luare de mita, trafic de influenta, conflict de interese, abuz in serviciu, delapidare etc. Una dintre propunerile criticate de Macovei apartine deputatului Mate Andras Levente, care doreste ca infractiunea de „conflict de interese” sa fie de facto dezincriminata.

„Face asta prin propunerea de a adauga cuvantul ‘nejustificat’ la folosul material obtinut in urma unui act facut in conflict de interese. In propunerea deputatului Levente, textul ar suna asa: ‘Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial nejustificat, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica’.

De exemplu, daca la licitatia facuta de un primar castiga firma lui, a sotiei sau a unei rude, folosul patrimonial nu poate fi ‘justificat’ ori ‘nejustificat’, el este un folos patrimonial si atat, constituind un element al infractiunii de conflict de interese (este de fapt scopul infractiunii).

Un astfel de folos patrimonial (in bani) nu este niciodata ‘justificat’. Deputatul Levente propune si o alta modificare la definitia infractiunii de conflict de interese, reducand aria persoanelor care beneficiaza de folosul patrimonial, reducand astfel sfera de aplicare a infractiunii de conflict de interese.

Si sa nu uitam, prin scoaterea din definitia functionarului public a parlamentarilor, ministrilor, a altor persoane care exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura – asta fiind propunerea dlui Marton, descrisa la pct 1 – niciuna dintre aceste persoane nu va putea fi anchetata, sanctionata ori condamnata pentru conflict de interese. Deci s-au scos si de sub aceasta infractiune!”, acuza Monica Macovei. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.